Košarka

"Poštovanje za idola Džordana sam IZGUBIO kad smo zaigrali zajedno"

Autor Milutin Vujičić

"Ja sam tada još smatrao da sam bolji igrač od njega", kazao je nekadašnji saigrač Majkla Džordana iz Vašingtona.

"Nije mi bitno što nisam u Kući slavnih, meni je dovoljno što sam igrao sa Džordanom", poručio je čuveni hrvatski košarkaš Toni Kukoč o svom nekadašnjem saigraču iz Čikaga.

Ipak, nemaju svi reči hvale za najboljeg košarkaša svih vremena...

Poznati košarkaš Džeri Stekhaus, koga su na početku njegove igračke karijere u NBA znali da proglašavaju za "novog Majkla Džordana", stigao je u Vašington 2002. godine u ekipu koja je upravo imala "pravog" Majkla Džordana.

"MJ" je imao skoro 40, igrao je svoju poslednju sezonu u karijeri, a Stekhaus je konačno izbliza mogao da vidi kakav je jedan od njegovih idola...

Ipak, po sopstvenom svedočenju - razočarao se.

"Iskreno, voleo bih da nikad nisam zaigrao za Vašington iz mnogo razloga. Bio je veliki izazov biti u situaciji da igraš s idolom u toj konkretnoj fazi, a ja sam tada još smatrao da sam bolji igrač od njega", rekao je samouvereni Stekhaus u podkastu novinara Adrijana Vojnarovskog.


Stekhaus je bio treći pik na draftu 1995. godine, kada ga je birala Filadelfija, igrao je potom i za Detroit, "sipao" i do 30 poena u proseku po sezoni, međutim nikada nije dosegao veličinu Džordana.

Posebno nije "kliknulo" u Vašingtonu gde nije imao ulogu prvog napadača...

"Sve akcije su išle na Džordana. Tadašnji trener Dag Kolims kao da je želeo da mu se iskupi za neke loše trenutke koje su imali dok ga je vodio u Čikagu. Radili smo sve onako kako je Džordan hteo. Krenuli smo dobro u sezonu, ali njemu se nije sviđalo kako smo igrali u napadu jer je više toga išlo preko mene. Želeo je da više igramo izolaciju s posta na njega, pa smo to i učinili".

"Nakon toga sve je krenulo nizbrdo i više uopšte nisam uživao u toj sezoni".

Njegova predstava o idolu Džordanu koju je imao dok ga je gledao u dresu Bulsa, kako "kida" sve druge ekipe u NBA, i osvaja šest šampionskih prstenova, pokvarila se kada su zaigrali zajedno u Vašingtonu na kraju njegove karijere.

"Slika Džordana koju sam imao u glavi i poštovanje prema njemu nekako se izgubilo tokom te sezone", iskreno je poručio Stekhaus.

Stekhaus je posle toga ostao još godinu dana u Vašingtonu, pa igrao za Dalas, Milvoki, Majami, Atlantu i Bruklin, a u penziju je otišao 2013. godine. Trenutno trenira Univerzitet Vanderblit.