Košarka

Šta će na kraju biti sa NBA? "Sve je u igri"

Autor Pavle Knežević

Uprava prosto nije u situaciji da sada donosi odluke, rekao je komesar Adam Silver

Komesar NBA lige Adam Silver ponovio je da je uprava takmičenja posvećena nastavku takmičenja, ali da za sada ne postoji nijedan određen datum za mogući povratak, ali ni krajnji rok posle koga bi sezona 2019/2020. bila poništena.

Silver je ovo rekao tokom video-sastanka sa Upravnim odborom NBA u noći između petka i subote. Sažeto u jednom citatu: "Sve je u igri".

"Na osnovu izveštaja koje smo dobili od različitih spoljnih izvora i sadašnjih zdravstvenih radnika...nismo u poziciji da donosimo bilo kakve odluke. A ne zna se ni kada ćemo biti", rekao je Silver.

Komesar lige rekao je da NBA prati nekoliko faktora prilikom odluke da se nastavi sezona, prekinuta 11. marta. U to spadaju: pad novih slučajeva zaraze, mogućnost masovnog testiranja, ali i put ka potencijalnoj vakcini i leku za Kovid-19.

Osim toga, NBA pažljivo prati uputstva i preporuke Centra za kontrolu bolesti (CDC) na saveznom nivou, kao i šta rade pojedine države. Povrh svega toga, Silver je rekao da prvo moramo da se postaramo za bezbednost zdravstvenih radnika na prvim linijama "pre nego što počne da se priča o NBA igračima ili sportu".

"Mnogo je podataka koji treba da se spoje da bismo mogli da donosimo takve odluke. To je deo nesigurnosti oko cele situacije. Nismo čak došli ni do trenutka kada možemo da kažemo 'samo ako bi se ispunili A, B i C, postojao bi jasan put povratka'. Previše je nesigurnosti trenutno da bismo precizno rekli kako ćemo dalje", rekao je Silver i dodao:

"Podvlačim da je glavni princip i dalje zdravlje NBA igrača i svih umešanih. Sve što radimo, radimo sa tim kao osnovnim i glavnim principom".

Silver je naglasio da je "sve u igri", uključujući i odlaganje početka sledeće sezone. On je kazao i da NBA prati sve moguće scenarije i planove kako bi mogla da nastavi da igra, uključujući i mogućnost da se sve utakmice odigraju u izolaciji, bez navijača.

Ipak, uprava lige za sada samo sluša predloge jer nije u situaciji da planira.

"Znam da ovo nervira i zamara, ali postoje ogromne nesigurnosti vezane za virus. Sve se sada menja jako brzo i moguće je da za nekoliko nedelja budemo u sasvim drugačijoj poziciji nego danas. Ali, zato sam i rekao ranije da u aprilu neće biti moguće donositi bilo kakve odluke. Da razjasnim da to ne znači da ću 1. maja biti u takvoj situaciji", rekao je Silver.

NBA nije objavila koliko je igrača zaraženo virusom, ali je Silver potvrdio da je taj broj veći od početnih sedam.

Liga žarko želi da nastavi takmičenje, kao i vlasnici klubova.

"Finansije klubova i naš prihod su u suštini pali na nulu", rekao je Silver reči koje su suština svega.

Tagovi