Nije jednostavno

Zvezdin kondicioni trener: Potrebna su 2-3 meseca, RIZIK je za karijere

Autor Mladen Šolak

"Pauza je ostavila značajne posledice na fizičku spremu igrača"

Izvor: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde vratili su se timskim treninzima. U utorak su radili na klupskim terenima na Malom Kalemegdanu, pod vođstvom kondicionog trenera Aleksandra Lukmana.

Kao i sve njegove kolege, iskusni stručnjak ima pred sobom situaciju sa kojom se nisu sretali ni treneri ni igrači, jer su prethodna dva meseca proveli zatvoreni u domovima, daleko od terena, teretana i košarke u celini.

U razgovoru za klupski sajt, Lukman je rekao da je pauza ostavila značajne posledice na igračima.

"U karijeri svih naših košarkaša i profesionalnih sportista nije postojala situacija da naprave pauzu od dva meseca i da toliko ne budu u sistematskom trenažnom procesu. To što su dobili da rade kod kuće ne može se nazvati sistematskim radom i to je ostavilo značajne posledice na njihovu fizičku spremu".

Prema njegovim rečima, aerobni kapacitet igrača je opao, što znači da je opala i njihova snaga za vežbanje, trčanje...

"Aerobni kapacitet je prilično opao kod igrača, kolege iz moje struke znaju da je to jedan od većih problema, jer relativno kratko opada posle dve nedelje mirovanja, pa posle 20 dana, mesec dana... Taj kapacitet u tim okolnostima zna da opadne i za 50 odsto. Pad od 20-30 odsto je doživela većina naših igrača i potrebno je dva do tri meseca da se vrati na neki optimalni nivo. Kome padne za 50 odsto, njemu je za tih 20 potrebno u principu godinu dana. Možete to da zamislite?".

Objašnjavajući šta to znači za nastupe igrača, Lukman je rekao...

"Nije to specifična karakteristika, ali bez nje se ne može. Mogu da odigraju 10 minuta dobro, pa da više ne mogu. Mogu da odigraju jednu utakmicu dobro, pa da ne mogu pet. Dakle, duže će im trajati oporavak i neće moći da prate zahtev koji će nametati Evroliga i ABA liga. Uz to, ko nema optimalni aerobni kapacitet izložen je daleko većem riziku od povreda upravo iz tog razloga nemogućnosti oporavka i nadolaska utakmica".

Zvezdin kondicioni trener rekao je da većina igrača neće biti u potrebnoj kondiciji za napore koji bi mogli da uslede ako sezona bude nastavljena.

"Dakle, direktno im utičemo na zdravlje i karijeru, jer niko ne zna koji tip povreda može da nastane", dodao je on.

Lukman je rekao i da je pao opšti imunitet igrača.

"Koristimo ovaj uvodni ciklus da se uvedemo u trening i da se adaptiramo. Da suplementima i boravkom na otvorenom vratimo taj imunitet na poželjne nivoe. Uz treninge i slabiji imunitet, oni su podložniji ne samo koroni, već i bilo kojoj zarazi. Zato moramo da vodimo računa. Trenutak je delikatan, ima dosta problema i zadataka, ali ne predajemo se i pokušaćemo da najbolje spremimo igrače" dodao je Zvezdin kondicioni trener.

Aleksandar Lukman kondicioni trener Zvezde (SPORT)
Izvor: YouTube/KK Crvena zvezda mts