BULSI I KNJIGE

Toni Kukoč: Tražili su da čitam "Na Drini ćuprija", ali sam ih razočarao!

Autor Nebojša Marković Izvor mondo.rs

Sjajna anegdota legendardnog košarkaša.

Poslednjih nedelja, ponovo je aktuelna legendarna generacija Čikago Bulsa, predvođena Majklom Džordanom. Dokumentarac "ESPN-a" je za to najzaslužniji, jer se ponovo priča o timu koji je bio šampion NBA lige šest puta u osam godina.

A deo tog tima bio je i slavni Toni Kukoč, koji je imao šta da kaže o tom vremenu kada je nosio dres Čikaga.

Kukoč je govorio u interjuu za TV Arenasport, u kojem se dotakao zanimljivih anegdota sa trenerom Filom Džeksonom, ali i nekih drugih detalja.

Novinari Arenesport podsetili su Kukoča da je igrajući za Jugoplastiku, Beneton i Čikago izgubio samo jedno finale, u finalu Evrolige protiv Limoža.

"Možda se ne sećam svih dobijenih finala i pobeda, ali zato pamtim svaki poraz. Možda je to zato što kada pobedimo svi su zadovoljni i srećni a kada izgubim sam ljut i samo gledam u koga će biti uperen prst, ko će biti označen kao krivac, i kako da to ne budem ja"; rekao je Kukoč.

Kaže da mu je omiljeni saigrač Dino Rađa i da je sa njim bio nerazdvojan još od juniorskih dana, a poseban deo razgovora bio je posvećen ogromnom uspehu Čikago Bulsa, o kojem je je snimljen dokumentarac pod nazivom “The Last Dance”.

Veliki uticaj na razvoj i uspeh Kukoča u to vreme imao je trener Fil Džekson.

"Imao je odličnu komunikaciju sa igračima. Uvek je govorio da jedan tim vredi onoliko koliko vredi njegova najslabija karika u lancu.
Svake godine pred početak sezone, držao je sastanak i davao nam fascikle u kojima je opisivao kako bi trebalo da igramo,
kako da napadamo, kako da se branimo. I uvek je naslov tih fascikli bio “sezona 1995/96” ili “sezona 1996/97”. Međutim, u poslednjoj njegovoj godini u “Bulsima” na fascikli je pisalo “Last Dance”", otkriva Tomi Kukoč.

I upravo o “Poslednjem plesu” govori dokumentarni film koji opisuje dešavanja u sezoni 1997/98.

Jedan od najzanimljivijih delova razgovora sa Tonijem Kukočem, odnosio se upravo na njegov odnos sa trenerom Filom Džeksonom.

"Mnogo puta me zvao na večeru u želji da me bolje upozna. I ne samo mene, već svakog igrača. Fil Džekson istu pažnju je posvećivao i prvom i 12. igraču. Preporučivao nam je knjige za čitanje. Pročitao je “Na Drini ćuprija” i razočarao se kada je meni dao da je pročitam jer sam mu rekao da sam to već pročitao u srednjoj školi, kao lektiru", otkriva Toni Kukoč zanimljiv detalj odnosa sa Filom Džeksonom.

Kompletan interju Tonija Kukoča na programu je u četvrtak od 18 časova na TV Arenasport 1.

Tagovi