JAKE REČI

Prvi strelac NBA ikada: Sezona lova na crnce, rasizam je ovde u korenima!

Autor Nikola Janković

Karim Abdul-Džabar je simbol američkog sporta.

Najbolji strelac u istoriji NBA, šestostruki šampion, vlasnik dve MVP titule finala, učesnik 19 Ol-star mečeva i prvi centar lige u deset od ukupno 20 sezona…

Sve to krije se iza jednog imena - Karim Abdul-Džabar.

Nekada, ovaj 218 centimetara visoki div rodom iz Njujorka, ispisivao stranice košarkaške istorije studirajući na UCLA univerzitetu u Kaliforniji, potom osvajajući NBA titule sa Milvoki Baksima, pa radeći sve to isto, samo impresivnije, kao prva zvezda Los Anđeles Lejkersa.

Rođen je kao Lu Alsindor.

Danas, 73-godišnjak čija reč ima specifičnu težinu u SAD, ispisuje stranice "L. A. Tajmsa", čiji je dugogodišnji kolumnista i stručni konsultanta.

U prvom obraćanju javnosti posle mučnog ubistva Flojda Džordža u Mineapolisu, koje je izazvalo masovne i nasilne proteste stanovništva afro-američkog porekla širom Sjedinjenih Država, mentor Vlada Divca sa početka NBA karijere napisao je da bunt nije slučajan u "zemlji kojoj je rasizam u korenima".

"Afro-amerikanci su žrtve institucionalnog rasizma - od obrazovnog sistema, preko sudskog, do osnovnih prava na rad. Malo, ili ništa se nije promenilo uprkos javnoj i političkoj debati koja traje godinama. Mislio sam da su neke stvari prošlost, ali nažalost ne. Sezona lova na crnce je ponovo otvorena", napisao je jedan od simbola američkog sporta.

On se ogradio od nasilja rečima "ne želim da vidim zapaljene zgrade i ulice u plamenu", ali da su to sve posledice, a da je uzrok jasan kao dan.

"Za čoveka tamne puti je to manji problem od straha sa kojim živi, da će njegovo dete, majka, otac, supruga, brat, sestra, bilo koja draga osoba, izgubiti život ako samo naiđe na policiju tokom šetnje ulicom", bio je direktan Abdul-Džabar, koji je rano prihvatio islam i tom prilikom promenio ime.

Tagovi