Košarka

Mladost bi u ABA2 - poslato pismo o namerama

Autor Pavle Knežević

Videćemo da li će klub iz Zemuna zaigrati u regionalnom takmičenju...

Mladost Zemun hoće da igra u ABA2! Član Košarkaške lige Srbije želi da iskorači i da zaigra u regionalnom takmičenju.

Pismo o namerama je poslato, rok za zainteresovane klubove je 15. jun, ali Mladost je reagovala na vreme.

Možda će vas zanimati

"Ovo je istorijski dan za klub, pošto najavljujemo da je sledeći korak priključivanje ABA2. Ponosno ćemo se testirati protiv elitnog međunarodnog regionalnog takmičenja i poželeti vam svima dobrodošlicu u Zemun", navodi se u malo nespretno sročenom tvitu na engleskom jeziku.


U ABA2 se igra "po ključu", odnosno sa po dva kluba iz svih šest bivših republika SFRJ, na osnovu plasmana u domaćem takmičenju.

Naravno, taj plasman nije automatski, već klubovi koji ostvare to pravo treba da se prijave i da ispune sportske kriterijume. Kada se prijave svi zainteresovani klubovi, onda se gleda koliko je slobodnih mesta ostalo u ligi od 12 timova i tada se pristupa pozivnicima, koje se plaćaju.

Ta mesta se popunjavaju na osnovu prijava, ali ovde ne po "ključu".

Kako MONDO nezvanično saznaje, interesovanje za igranje u ABA2 je izuzetno veliko i pitanje je da li će biti mesta za Mladost, koja je na kraju KLS bila šesta na tabeli. Prvi je bio Borac, koji se plasirao u ABA na osnovu specijalne pozivnice, jedne od dve, koja je dodeljena nakon što je odlučeno da se liga proširi na 14 klubova.

U KLS zatim po plasmanu slede Sloboda, Zlatibor, Novi Pazar i Dinamik ispred Mladosti, tako da ostaje da se vidi da li će se neko od njih prijaviti za ABA2.

"Mi smo poslali pismo o namerama, imamo želju da učestvujemo u ABA2, imamo mlad i perspektivan tim", rekao je kratko predsednik kluba Nebojša Bjelica za MONDO.

Na pitanje da proceni šanse Mladosti, zbog plasmana u KLS i na osnovu prijava drugih klubova, predsednik Zemunaca, samo je kratko rekao: "Pravo da vam kažem, imam samo želju da učestvujemo. Kad budemo imali više informacija, podelićemo ih".

Što se tiče sastava ABA lige, on se zna, ali postoji neizvesnost (ne javna, jer niko iz lige nije pričao o tome) da li će Primorska moći da igra. Tim iz Kopra nije dobio licencu da se takmiči u prvoj i drugoj ligi Slovenije, što nema direktan uticaj na ABA, ali nagoveštava da tim neće imati sredstava da se takmiči.

U slučaju da se to desi, novu specijalnu pozivnicu će skoro sasvim sigurno dobiti MZT, što bi napravilo još malo mesta u ABA2.

Kolike su šanse Mladosti, sada je teško proceniti, ali više će se znati 15. juna, kada istekne rok za prijave.

Pročitajte i ovo