bombona

Kakav tim je "skockao" Turk Telekom: Nek se paze u Istanbulu!

Autor Pavle Knežević

Sa NBA pojačanjima, sigurno je jedan od prvih favorita i u FIBA Ligi šampiona

Kosarka, Evro kup, Partizan, Lokomotiva Kubanj
Izvor: MN Press

Sinonim za tursku klupsku košarku su pre svega Fenerbahče i Efes, ali ni Darušafaka i Galatasaraj nisu daleko. Te stvari se izgleda menjaju, ili drugi bar žele da ih promene.

Takav se bar utisak stiče kada se pogledaju transfer aktivnosti Turk Telekoma iz Ankare - NBA dvojac je najnoviji paket pojačanja i tu nije kraj.

Doduše, Karšijaka je pre pet godina osvojila titulu, Tofaš često ume da zagorča život svima, ali ljudi bi se pre setili Bešiktaša nego nekog od ovih klubova.

No, da se vratimo Turk Telekomu.

Ekipa iz Ankare je ovog leta produžila saradnju sa Kajlom Vilčerom, kanadskim reprezentativcem evroligaškog kalibra, kojiima iskustva i iz NBA (Hjuston) i iz Evrolige. Ostaje i trener Burak Goren, a novi ugovor potpisao je i bek Muhamed Bajgul.

Što se tiče dolazaka, stigao je plejmejker Džan Korkmaz iz Galatasaraja, zatim krilni centar Samet Gejik iz Bešiktaša, kao i bek Erdi Gulaslan iz Beledijespora.

Sve su to provereni i solidni igrači, ali onda su na red došli stranci. Prvo pojačanje je pravo iz redova novog šampiona Španije, Baskonije. To je Majkl Erik, Nigerijac od 210 centimetara, koji igra centra. On je u Evroligi prošle sezone imao prosek od 5,7 poena i 2,7 skokova za 15 minuta po meču.

Tu je sada i NBA dvojac: bivši plej Fenerbahčea Tajler Enis i bivši košarkaš Lokomotive Kubanj Sem Deker.

Brat bivšeg igrača Crvene zvezde Dilana Enisa, stigao je u Fener leta 2018, sa četvorogodišnjim iskustvom iz NBA lige, gde je nosio dresove Feniksa, Milvokija, Hjustona i Lejkersa. Ali, na početku sezone je doživeo tešku povredu, pa je propustio skoro celu sezonu.

Zato se prošlog leta rastao sa Fenerom i potpisao ugovor sa Torontom, koji ga je preselio u redove svoje filijale u G ligi, gde je imao prosek od 17,1 poena, 7,4 asistencije i 5,4 skokova po meču.

Sa njim je u Ankaru došao Sem Deker, igrač sa NBA iskustvom i sa sjajnom sezonom u Lokomotivi iza sebe. On je za Kubanj beležio 13,1 poena i 5,3 skokova po meču u Evrokupu.

U NBA je igrao je za Hjuston, Kliperse, Klivlend i Vašington pre nego što je stigao u Rusiju. Ima tačno 200 nastupa u NBA i prosek od 5,5 poena po meču. Igra uglavnom na "trojci", ali može da odradi posao i na "četvorci".

Ovo je već vrlo respektabilan tim, ali priča sa da prelazni rok još nije završen. Nagađa se da traže i centra Koltona Ajversona, koji je napustio Zenit.

Jasno je da sa igračima ove klase žele da izazovu ostale iz Turske i sigurno je da su jedan od favorita u FIBA Ligi šampiona.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.