Ništa ne pomaže

On je NBA zvezda i zbog trojki mu treba PSIHOLOG: Ne mogu da ga ubede

Autor Mladen Šolak

Kada god se priča o njemu, priča se o "kamenom" šutu. Da li će ovako to da reši?

Australijanac Ben Simons (24, 208 cm) jedan je od lidera Filadelfije i NBA zvezda u usponu.

On je visok, jak, atleta, sa odličnim pregledom igre i dobrim osećajem sa loptom, ali i potpuno bez šuta za tri poena.

Draftovan je 2016. kao "prvi pik" i već od njegovih debitantskih nastupa za Filadelfiju na Letnjoj ligi govorilo se da je neverovatno spreman i spretan, ali da ne može da pogodi sa distance.

Potom je propustio kompletnu prvu sezonu zbog preloma kosti u stopalu, ali isto je bilo i kada se vratio, pa je praktično skroz izbacio šut za tri poena iz svoje igre.

Radi primera, ove godine je šutnuo ka košu 361 put, a samo sedam puta je gađao van reketa. 

Ovo je mapa njegovih šuteva.

U Orlandu, gde se sa saigračima sprema za nastavak sezone, Simons je govorio o svom problemu.

"Znam da će to doći. Stvar je u tome da mi bude lagodno dok to radim. Ima to veze i sa brojem ponavljanja. Mogu da šutiram 'horogom' iz lakta, jer sam to radio mnogo puta, pa sam siguran da će to ući. To mi je ušlo u prirodu".

"Kada su u pitanju trojke, nikad nije bilo tako. Moraću da naglasim taj segment. Mogao bih i sada da budem jedan od igrača koji šutiraju trojke sa 30 odsto preciznosti, ali radije bih bio među onima koji ih pogađaju sa 40 odsto", rekao je Simons, a preneo "ESPN".

"Neki ljudi to previše akcentuju. To je malo previše. To me tera da se povučem i da kažem: 'Hajde da se fokusiram na ono u čemu sam dobar'. Postoje stvari koje radim na terenu i u kojima ne mogu da me zaustave, kada kradem loptu, asistiram ili pogađam iz reketa", rekao je on.

Trener Filadelfije (i takođe Australijanac) Bret Braun rekao je u decembru da želi da Simons šutira bar jednu trojku po utakmici, a on je od tada na 33 meča šutnuo samo DVE. I to ukupno dve.

Novinarka ESPN-a Džeki Mekmulan rekla je da je Simons dogovorio da radi sa sportskim psihologom, jer su članovi Siksersa, kao i njegovi prijatelji i saigrači neuspešno pokušavali da ga ubede da prevaziđe tu blokadu.

Tu bitku će morati sam da dobije uz stručnu pomoć, a Filadelfija će od toga imati samo koristi, kao i on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.