Uspeo je

Kako je "klinac" napravio HIT NBA lige: Ima 33 i brzo je ukapirao kako stoje stvari!

Autor Mladen Šolak

Njegovom timu nisu predviđali ništa, ali su ipak napravili uspeh. Ostali su bez nagrade, ali će ona sigurno doći.

Izvor: YouTube/Memphis Grizzlies

Zek Klajman, glavni operativac Memfis Grizlisa može miran da napusti NBA "babl" u Orlandu, iako je njegov tim pao u uzbudljivom "plej-inu" protiv Portlanda sa pozicije koja vodi u plej-of.

U sezoni u kojoj se od Grizlisa ništa veliko nije očekivalo jer su prošle godine ostali bez Marka Gasola (Toronto) i Majka Konlija (Juta), mladi funkcioner sa pravničkom diplomom sa Djuka je napravio ipak odličan posao.

Počev od toga da je na NBA draftu sa saradnicima "pokupio" Dža Morenta (21) kao drugog "pika", upario ga sa prošlogodišnjim rukijem Džarenom Džeksonom (20) i sa kanadskim "svingmenom" Dilonom Bruksom (24).

Nakon toga je sve kliknulo fenomenalno.

Jonas Valančunas stigao je 2019. posle sedam godina u Torontu i uz takođe mladog Brendona Klarka (23) to je postao osnov novog, uzbudljivog Memfisa koji sa klupe vodi takođe mladi trener Tejlor Dženkins (35).

Šteta što srpski bek Marko Gudurić (25) nije dobio značajnu priliku ni prostor da se nametne, jer bi ovdašnjim ljubiteljima košarke bilo još uzbudljivije da prate sve dobro što se dogodilo u Tenesiju.

A za definitivno uspešnu sezonui "grizlija" veliku zaslugu ima upravo Klajman, koji je potpredsednik za košarkaške operacije od aprila 2019.

Iako je bilo kritika da je momak iz Čikaga samo iznuđeno, jeftino rešenje i čovek koji će samo klimati glavom na ono što čuje od gazde, mladog milijardera Roberta Pere, Klajman je pokazao da i te kako zna svoj posao.

Pored toga što su ih minuti delili od plasmana u plej-of i pored toga što imaju izvesnog dobitnika priznanja za rukija godine, igrači Tejlora Dženkinsa ostvarili su 34 pobede uz 39 poraza i daleko nadmašili očekivanja.

Da se Džekson nije povredio dok je predvodio tim u "bablu" i da je takođe povređeni Džastis Vinslou mogao da zaigra i debituje u Orlandu, možda bi i epilog bio drugačiji..

Klajman i saradnici sada će izvlačiti pouke i pokušati da u narednim mesecima još nadograde ovaj tim. Sudeći prema onome što su do sada uradili, ne bi trebalo sumnjati u njihov uspeh.

Ovo je nekoliko zanimljivosti o mladom operativcu Memfisa.

  • Klajman je u timu od juna 2015, kada je stigao kao 28-godišnji savetnik, Na tom mestu je proveo dve godine, a prethodno je radio u Niksima, Lejkersima, Oukland Rejdersima i Šarlot Bobketsima. Bio je zaposlen i na Foks sportsu.
  • Detinjstvo i osnovno školovanje je prošao u Čikagu, a onda je od 2006. do 2010. studirao na Univerzitetu Južna Kalifornija. Na Djuku je posle toga završio pravo jer ga je interesovalo pravo u sportu.
  • Tokom odrastanja je bio veliki navijač Čikago Kabsa.

Iako se očigledno malo kasnije "prešaltao" sa bejzbola na košarku, očigledno je odlično shvatio kako u njoj stoje stvari. Zato je pred Memfisom sjajna budućnost.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.