rasizam

Isplivao snimak napada na Uđirija! Predsednik Toronta je jasan: TO JE ZATO ŠTO SAM CRNAC (VIDEO)

Autor Pavle Knežević

Pojavili su se dokazi u korist prvog čoveka šampiona NBA i incidenta od prošle godine

NBA i SAD ponovo potresaju rasne podele! Čak godinu dana nakon incidenta u kome su se "sukobili" predsednik Toronta Masai Uđiri i predstavnik zakona, taj incident je ponovo u žiži javnosti.

Razlog? Konačno se pojavio snimak lične kamere zamenika šerifa u kome se vidi kako on odguruje Uđirija koji je hteo da izađe na teren za pobedničko slavlje svog tima, iako je imao urednu akreditaciju.

Uđiri se oglasio saopštenjem koje je preneo i zvanični sajt najjače lige na svetu, povodom snimka incidenta sa poslednje utakmice prethodne sezone između Golden Stejta i Reptorsa.

Na njemu se vidi da ga je policajac grubo odgurnuo dva puta dok je ovaj išao da se pridruži igračima u šampionskom slavlju na parketu u Ouklendu, pa je time i otklonjena sumnja u prvobitnu verziju događaja da je Uđiri bio taj koji je napao policajca, inače zamenika šerifa.

Tim povodom, prvi čovek Reptorsa je imao i potrebu da se oglasi i obrati se javnosti u vezi sa ovim incidentom zbog kojeg se on prvobitno našao na udaru i otkrije razlog.

"Hvala svima koji su izrazili razočaranje i zabrinutost zbog video snimka koji je nedavno objavljen. Moja porodica i ja duboko smo zahvalni na vašoj brizi i pažnji. Video žalosno pokazuje kako se prema meni užasno poneo policajac prošle godine usred slavlja mog tima Toronta, koji je osvojio svoj prvi šampionski pehar. Bio je to uzbudljiv trenutak za našu organizaciju, za naše igrače, za naš grad, za našu zemlju, i za mene lično, s obzirom na moj dugogodišnji profesionalni put u NBA. Nažalost, u tom trenutku sam se podsetilo da uprkos svom napornom radu i uspehu, postoje neki ljudi, uključujući i one koji bi trebalo da nas zaštite, koji će me uvek videti samo kao nešto što je nedostojno poštovanja. I postoji samo jedan neosporni razlog zašto je to tako - jer ja sam crnac", naveo je Uđiri.

Ovako je to izgledalo:

Napad na Masaija Uđirija
Izvor: YouTube/Best of The NBA

"Najtužnije od svega je što bi neki drugi Afroamerikanac prošao drugačije da je bio na mom mestu, neko ko ne bi mogao da računa na advokate, igrače, medije, kao što ja kao predsednik jednog NBA kluba mogu", naveo je Uđiri.

"Pošto sam predsednik NBA tima, imao sam pristup resursima koji su obezbedili da mogu da zahtevam i da izborim pravdu za sebe. Toliko moje braće i sestara nije imalo, nema, i neće imati isti pristup resursima koji su mi pomogli da isteram pravdu. I zato: 'Black Lives Matter'", poručio je Uđiri.

On se nadovezao na proteste koji mesecima potresaju Ameriku posle ubistva Džordža Flojda.

"Važno je da svi mi nastavimo da zahtevamo pravdu. Pravda za Džordža. Pravda za Brionu (ubijena u akciji policije). Pravda za Ilajdžu (ubijen od strane policije). Pravda za previše crnih života koji su bili važni. I pravda za crnce širom sveta, kojima je potreban naš glas i naše saosećanje da bi spasili svoje živote. To su veze koje nas vezuju. Sa ljubavlju i odlučnošću", napisao je Uđiri.

Pogledajte snimak napada policajca na Uđirija i iz drugog ugla, na kojem se vidi i reakcija predsednika Toronta zbog koje su ga tužili iz policije za napad na službeno lice:

Ako kojim slučajem sumnjate u Uđirija, da vas podsetimo da je on u toku šampionske sezone Toronta, u februaru došao u Beograd sa ortacima da "u civilu" gleda utakmicu Partizan-Monako i da je u "Pioniru" prepoznao voljenog Mišu "Tumbasa" i odmah mu se javio.

(Mondo/Telegraf)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi