PA?

JAVITE "KINGU" VEST: Adetokunbo je izabran za najboljeg defanzivca NBA lige!

Autor Nikola Janković

Sedam godina Džejms gleda kako najprestižnije individualno priznanje odlazi u ruke njegovih savremenika. Ova vest bi mogla da ga zanima više nego što to izgleda.

Lebron Džejms broji sedmu godinu od kada je, kao igrač Majami Hita, izabran za najkorisnijeg igrača lige četvrti put u prethodnih pet sezona.

"Kingov" niz uspeo je na kratko da prekine Derik Rouz iz Čikago Bulsa, koji je u sezoni 2010/11 postao najmlađi MVP u istoriji NBA lige.

Međutm, od 2013. do danas, "Moris Podolof" trofej podizali su Kevin Durent, Stef Kari dva puta, Rasel Vestbruk, Džejms Harden i, prošle godine, Janis Adetokunbo, kao treći stranac kojem je tako nešto uspelo.

Poslednjih deset #DPOY

2018-19 Rudi Gober (Juta Džez)

2017-18 Rudi Gober (Juta Džez)

2016-17 Drajmond Grin (Golden Stejt Voriors)

2015-16 Kavaj Lenard (San Antonio Spars)

2014-15 Kavaj Lenard (San Antonio Spars)

2013-14 Joakim Noa (Čikago Buls)

2012-13 Mark Gasol (Memfis Grizlis)

2011-12 Tajson Čendler (Njujork Niks)

2010-11 Dvajt Hauard (Orlando Medžik)

2009-10 Dvajt Hauard (Orlando Medžik)

Moguće da je u međuvremenu i sam Džejms prestao da veruje u to da će se, jednog dana, pozdraviti sa Viltom Čemberlejnom i zakoračiti na stepenicu iznad, gde od 1998. stoje dvojica velikana, petostrukih osvajača, Bil Rasel i Majkl Džordan.

Upravo iz tog razloga, "Kinga" bi mogla da zainteresuje vest koja je ove večeri plasirana NBA publici:

"Za najboljeg defanzivnog košarkaša sezone 2019/20 izabran je prošlogodišnji MVP lige, Janis Adetokunbo iz Milvoki Baksa".

Zašto?

I pre nego što je komesar NBA lige, Adam Silver, naglasio sportskim novinarima sa pravom glasa da odlučuju, isključivo, prema učinku do prekida sezone 11. marta i pauze izazvane koronavirusom, Adetokunbo i Džejms izdvojili su se kao jedini ozbiljni kandidati za ovu nagradu.

Kada je saopšteno da avgustovska košarka u "Diznilendu" neće imati uticaj na izbor najboljeg igrača sezone, pa uvedena i specijalna nagrada "MVP u balonu" da bi se povukla jasna crta, malo ko relevantan je pominjao mogućnost da glavna nagrada pripadne nekom trećem.

Adetokunbo u 63 utakmica ligaškog dela: 29,5 poena, 13,6 skokova, 5,6 asistencija, 1,0 ukradena lopta, 1,0 blokada;

Džejms u 63 utakmice ligaškog dela: 25,7 poena, 7,9 skokova, 10,6 asistencija, 1,2 ukradene lopte;

Izabrana grupa novinara i TV komentatora od 1980. godine ima presudnu ulogu u dodeli MVP nagrade. Svaki reporter sa pravom glasa rangira petoricu najboljih, a bodovi se razdeljuju po principu: 10, 7, 5, 3 i 1. Pre Adetokunba, MVP trofej "napustio je" granice NBA lige samo dva puta - Olajdžuvon je i dalje igrao sa nigerijskim pasošem kada je izabran u sezoni 1993/94, a prvi Evropljanin koji se probio do vrha u najjačok konkurenciji na planeti bio je Dirk Novicki u sezoni 2006/07

Izbor Adetokunba u kategoriji koja je prethodne dve sezone pripadala Rudiju Goberu iz Jute Džez, još jednom evropskom košarkašu, nije slučajno shvaćena i kao najava promocije Džejmsa u najkorisnijeg košarkaša sezone.

"Freak" je bio član petorke sa najboljim defanzivnim rejtingom u ligi (103,36), a analitičari mu dopisuju u CV i to da je "jedan od retkih na svetu koji može da brani svaku od pet pozicija u protivničkom timu".

Amerikanci se neretko određuju prema prostim i nešto komplikovanijim statističkim kategorijama. U tom slučaju, Džejms bi i dalje bio autsajder pred pet meseci čekano glasanje za "gala" priznanje, jer "mašina" i dalje smatra Adetokunba kao apsolutnog favorita (45,7%), čak se veće šanse daju prvom strelcu lige Džejmsu Hardenu (17,8%), nego samom "Kingu" (12,6%).

Ali, ako je NBA u nečemu dobra, onda je to balansiranje i predan rad na podeli zasluga: Ako bi Grk odbranio MVP titulu, postao bi tek treći čovek u istoriji koji je iste sezone proglašen za najkorisnijeg košarkaša sezone i najboljeg defanzivca lige.

Do tada, to će ostati samo Majkl Džordan i Hakim Olajdžuvon.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

 .