bilo je stvarno burno

NOVI DETALJI NBA DRAME: Lebron i društvo tražili savet od Obame, Milvoki u početku nije hteo bojkot

Autor Pavle Knežević

Bila su ovo dramatični dani u NBA "mehuru"

Novi detalji do sad nezabeleženog bojkota NBA se non-stop pojavljuju. Poslednji u nizu je da su Lebron Džejms i grupa igrača koji su bili za prekid prvenstva potražili savet od bivšeg predsednika SAD, Baraka Obame.

Nakon što je napustio sastanak u noći između srede i četvrtka, Džejms i mala grupa igrača potražili su savet od 44. predsednika SAD, velikog ljubitelja košarke i prvog američkog crnog predsednika.

Obama je razgovarao sa Džejmsom, predsednikom sindikata igrača Krisom Polom i manjom grupom košarkaša. Savet koji im je dao je da nastave da igraju i da iskoriste tu priliku da uobliče poruku koju hoće da prenesu, objavio je Atletik.

Džejms, Pol i drugi nisu želeli samo savet od čoveka koji je vodio najmoćniju zemlju sveta od 2009. do 2017, već žele i da oforme komisiju igrača za akciju, u koju bi i Obama trebalo da bude uključen.

Poziv Obami je usledio posle burnog sastanka igrača, na kome su Lejkersi i Klipersi želeli da se sezona prekine istog časa. Posle dugačkih razgovora, ali i protivljenja većine, odlučeno je da se sezona ipak nastavi.

Otkriveni su i drugi detalji sastanka, koje prenosi jedan od najpoznatijih NBA "insajdera", Šams Čaranija.

Nekoliko igrača je bilo ljuto na Milvoki što je sam od sebe, bez obaveštenja odlučio da ne igra i tako ih sve naterao na bojkot. Veteran Baksa Kajl Korver objasnio je, međutim, da ideja nije bila bojkot, već da samo nisu hteli da igraju i da su u znak protesta želeli da odustanu, što bi Orlandu donelo administrativnu pobedu.

Oni su samo hteli da sede pored terena, ali kad se proneo glas, ostali timovi su izrazili solidarnost i tako je nastao bojkot.

Osim toga, izvršna direktorka sindikata igrača Mišel Roberts obavestila je igrače da bi eventualni bojkot imao ne samo negativne ekonomske posledice po njih u ovoj sezoni, već bi loše uticao na pregovore oko novog kolektivnog ugovora. Među igračima se sve češće pominje i mogućnost "lokauta" posle ove sezone.

Takmičenje u NBA nastavlja se danas, pošto je prekinuto u sredu, nakon što su timovi stupili u bojkot zbog toga što je policija ranila nenaoružanog crnog Amerikanca Džejkoba Blejka.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.