SVE NAOPAKO!

OVA 2020. UME I DA SE ŠALI: Harden RAMPOM spasao Hjuston, Galinari se ZALEDIO od straha!

Autor Nikola Janković

Jedan prvi strelac lige, drugi do juče "bacao" cigle.

Kakva luda godina!

Ova 2020. pokazala je da, pored surovosti, pokazuje i zavidan smisao za humor.

Džejms Harden RAMPOM je sačuvao Hjuston eliminacije iz plej-ofa, nakon što je šutirao 1/9 za tri poena u sedmoj utakmici serije sa Tanderom - jeftina pošalica.

"Brada" je požrtvovanom odbranom stigao da izblokirao šut za pobedu Lugenca Dorta, najefikasnijeg igrača Oklahome u majstorici prve runde sa 30 poena i ŠEST trojki do tada - loša fora.

Nakon što Dort potom nije uspeo da "napuca" loptom Hardena, koji se nalazio van terena, Roketsi su imali poen prednosti, NAPAD, 2,4 sekunde vremena i "pun" tajm-aut, ali Los Anđeles Lejkersi nisu dobili  rivala u polufinalu Zapada sve dok Danilo Galinari nije promašio slobodno bacanje na 1,1 sekund do kraja - klasično preterivanje.

Upravo se to dogodilo ovog jutra, dok su se NBA fanovima još "vrtele slike" iz neshvatljive završnice meča Milvoki - Majami. Pred zoru, PONOVO je jedna lopta odlučila sedmu utakmicu serije: (4) Hjuston - (5) Oklahoma 104:102 za konačnih 4:3.

Jer, reč je o najboljem strelcu sezone i čoveku koji je ubacio 323 trojke do večeras, a 2.626 u karijeri, odnosno njegovom vernom "telohranitelju", kojeg je trener Bili Donovan u prethodnih šest utakmica trpeo samo zbog odbrane na "Bradi", svestan da to znači "igrača manje" u napadu.

Toga je pred peti meč bio svestan bio i Majk D'Antoni, koji je naredbom da Dortu niko ne sme da priđe na manje od tri metra priredio Oklahominom "specijalcu" maltretman uživo, završen porazom od 34 razlike uz njegovih 3/16 iz igre.

Malo ko bi imao hrabrosti da nastavi da šutira posle toga, ali on jeste. Dok su Kris Pol i Danilo Galianri briljirali u šestoj utakmici i zakazivali poslednji obračun, Dort je uspeo koliko-toliko da povrfati samopouzdanje, a onda zaigrao meč sezone, podigao se na šut karijere i dobio rampu koju će pamtiti dok je živ.

Strelci: Dort 30 (10/21 iz igre), Kovington 21, 10 sk, Gordon 21 (6/11 iz igre), Vestbruk 20, 9 sk, Pol 19, 11 sk, 12 as, Gildžus-Aleksander 19 (4/15 iz igre), Harden 17 (4/15 iz igre), Gri... Taker 5, 9 sk, Galinari 2, 9 sk.

Teško da je Dort pomislio da ima nade u tom trenutku, ali se rival potrudio da ona potraje još desetak minuta, ako se saberu sve pauze za tajm-aute, premotavanje snimaka i konsultacije sudijske trojke.

Posle D'Antonijevog tajm-auta, Tander je iskusno poslao na liniju najslabijeg šutera u petorci i pritom potrošio samo 1,3 sekundu. Da je Robert Kovington ubacio oba penala, Oklahomu bi trojka vodila dalje, ali pošto je promašio drugo - i dvojka je bila dovoljna. 

Međutim, kada je Harden zagrlio bivšeg saigrača oko struka i pre nego što je lopta ubačena u igru, a jedan od trojice sudija primetio faul nad Polom, Tander je bez potrošene stotinke dobio "gratis" priliku da isključi mogućnost poraza u slučaju promašaja.

Bilo je potrebno samo da Galinari pogodi slobodno bacanje, izjednači rezultat, pa da lopta bude vraćena na isto mesto.

Niti je Italijan pogodio, niti je njegov saigrač Šaj Gildžus Aleksander potom uspeo da ubaci loptu u igru. Dodao je do Rasela Vestbruka i rešio stvar.

Pogledajte "hajlajtse" iz četvrte četvrtine, jedne od bizarnijih ovog leta.

Hjuston - Oklahoma (sport)
Izvor: YouTube

Sada su poznati svi parovi polufinala konferencija, mada Istok već "žuri" dve utakmice.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.