VISOKO POJAČANJE

HAJDE BONA, DOĐI U MEGU: Turčin iz Nigerije je bio kapiten u fudbalu i ima neobičnu životnu priču!

Autor Nebojša Marković

Ovaj momak još nije ni punoletan.

Izvor: YouTube/Zelimir HBK */Printscreen

Izgleda da u redove Mege stiže novo pojačanje!

Turski košarkaš nigerijskog porekla trebalo bi da postane novi košarkaš beogradskog kluba.

Njegovo ime je Adem Bona i rođen je 2003. godine, a kako prenosi specijalizovani portal "Sportando", mladi reprezentativac Turske bi trebalo da potpiše za Megu. On je u martu napunio tek 17 godina, a njegova životna priča je vrlo zanimljiva.

Bona, koji je inače igrač Karšijake i za koju je prošle sezone odigrao ukupno osam mečeva, košarkom se bavi tek nešto manje od pet godina.

Do tada je igrao - fudbal.

Rođen u Lagosu pod imenom Ikečukvu Stenli Okoro, Adem je u Nigeriji igrao fudbal na poziciji veznog igrača. Bio je kapiten svog lokalnog tima, a zbog visine ga je primetio jedan čovek. Pitao ga je da li želi da proba da se bavi košarkom, na šta je Bona rekao da nije siguran, ispričao je ovaj košarkaš prošle godine za sajt FIBA.

Bona je potom ipak prešao na košarku i igrao je godinu dana u Nigeriji, pre nego što ga je kontaktirao turski trener Turka Čakiroglu. Na kraju 2016. odlazi u Tursku, potpuno sam, sa tek 13 godina, ostavljajući za sobom majku i četvoro braće i sestara. Oca je izgubio kada je Adem bio još beba.

U Turskoj je dobio tamošnje državljanstvo i ime je promenio u Adem Bona, a protekle sezone je za Karšijaku igrao u turskom prvenstvu i FIBA Evropa kupu.

Bona je visok 211 centimetara i može da igra na pozicijima krilnog centra i klasičnog centra.

Nastupio je prošle godine i na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina, gde je Turska osvojila srebrnu medalju, a Bona je tokom tog turnira prosečno beležio 14,1 poen, 10,3 skokova i četiri blokade po meču.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi