Saopštenje FIBA

FIBA KAO NBA: Reprezentacija Srbije na jesen igra u "balonu"!

Autor Mladen Šolak

Još nije poznato u kom gradu će "orlovi" nastaviti kvalifikacije za Eurobasket 2022.

Izvor: MN Press

Prvi put viđeno u Nemačkoj i Španiji, više nego uspešno isprobano i u NBA ligi, a uskoro i na FIBA takmičenjima!

U borbi protiv pandemije virusa, svetska "kuća košarke" odlučila je da se kvalifikacije za sva kontinentalna prvenstva igraju u takozvanim "balonima", odnosno u jednom gradu, u kojem će se takmičiti četiri ili osam timova.

Umesto predstojećih kvalifikacionih "prozora" u novembru i decembru 2020, biće organizovani mini-turniri u zatvorenim uslovima.

Naša je posle početne februarske pobede protiv Finske u gostima, pa poraza od Gruzije u "Pioniru", trebalo da gostuje Švajcarskoj 27. novembra i da dočeka Finsku tri dana kasnije.

"Sve utakmice oba predstojeća 'prozora' trebalo bi da budu odigrana u 'balonima' umesto domaćih i gostujućih utakmica, uz saglasnost državnih zdravstvenih vlasti domaćina i u skladu sa FIBA zdravstvenim protokolima (uključujući i PCR testiranje i kontrolisani ulazak u bezbedno okruženje u gradu u kome je takmičenje)

"Svaki 'balon' sastojaće se od četiri ili osam timova (jedna ili dve kvalifikacione grupe). O domaćinima će se odlučivati na regionalnom nivou i biće određeni u narednom periodu", saopštila je FIBA, a preneo Košarkaški savez Srbije.

U narednom periodu saznaćemo u kom gradu će naš tim nastaviti borbu za plasman na Eurobasket (koji je odložen za godinu), a uoči tog okupljanja biće poznato i ko će igrati za Srbiju i ko će voditi ekipu, odnosno da li će Fenerbahče dopustiti Igoru Kokoškovu odsustvo iz Evrolige zbog tog turnira.

Najjače evropsko klupsko takmičenje oglasilo se u petak detaljnim zdravstvenim protokolom za sve aktere i preduzelo važne mere pred početak sezone, zakazan za 1. oktobar.