Počivaj u miru

"ORI SE 'HEJ SLOVENI', A ISPOD NAS RUSI I AMERI... NISAM ZAUSTAVIO SUZE" Srbija se oprašta od košarkaškog velikana

Autor Mladen Šolak

"Burazeru, mi iznad njih, a oni slušaju našu himnu", govorio je nekadašnji centar reprezentacije Jugoslavije od koga se danas oprašta naša košarka

Izvor: MN Press

Srbija je ostala bez košarkaške legende Žarka Kneževića.

Nekadašnji centar reprezentacije Jugoslavije, osvajač zlata na Eurobasketu 1973. i srebra na Svetskom prvenstvu 1974, preminuo je u Beogradu u 74. godini.

U jednom od intervjua o svojoj karijeri, koju je osim reprezentacije obeležio i nastupima za OKK Beograd, rekao je da još pamti svoje snažne emocije na EP 1973.

"U Barseloni nisam mogao da zaustavim suze, dajem vam časnu reč. Nije me sramota da pričam o tome. Ponosan si. Ponosan si kad vidiš ispod sebe Rusa", rekao je bivši evropski prvak.

"Na Svetskom prvenstvu sam imao i Amerikance i Ruse ispod sebe, a mi 'šaka jada' po svim elementima. I po broju stanovnika i finansijski, ekonomski... Burazeru, a mi ispred njih, dok oni slučaju 'Hej Sloveni'".

Izvor: MN Press

"Teško je opisati taj osećaj zadovoljstva, radosti i svega što karakteriše blagodet jedne duše", rekao je Knežević.

Imao je teško detinjstvo, a u penzionerskim danima je imao zdravstvenih problema, kojima je našao uzrok.

"Za 18-19 godina bavljenja aktivnim, profesionalnim sportom, imao sam dva treninga dnevno, na svakom treningu 600 do 700 skokova. Kada sve to pomnožiš, to ti je više od 11 miliona skokova. A kada se toliko puta okrene radilica u motoru menjaju se hilzne, karike i tome slično. Prema tome, ništa meni to nije čudno što se dešava. To je posledica svega toga", izjavio je on tokom terapija na Zlatiboru.

Žarko Knežević
Izvor: MN Press

Knežević je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 150 utakmica i osvojio evropsko srebro i zlato (1971. i 1973), a uz to i srebro u Portoriku 1974, na Mundobasketu.

Legendo, počivaj u miru.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.