ANKETA

RAZBIO ZVEZDU U "PIONIRU", RUŠIO I PARTIZAN, NAPRAVIO SENZACIJU U TURSKOJ: Ko je novi trener crno-belih, Sašo Filipovski

Autor Mladen Šolak

Slovenački stručnjak zvanično je preuzeo crno-bele. Grobari, da čujemo vaše mišljenje o njegovom dolasku.

Izvor: MN Press

Od četvrtka uveče ne postoji dilema - slovenački stručnjak Sašo Filipovski (46) je novi trener Partizana.

Crno-beli su saopštili da su baš njega odabrali na predlog sportskog direktora Nikole Lončara i saradnika, posle čega je predsednik kluba Ostoja Mijailović otputovao u Ljubljanu i dogovorio se sa još mladim, ali već iskusnim trenerom.

Filipovski je rođen u Ljubljani 1974. godine i počeo je da radi jako mlad, jer je već sa 22 postao asistent u Olimpiji i to je bio sedam godina. Učio je seniorsku košarku uz bivšeg trenera Crvene zvezde Zmaga Sagadina i nasledio ga kada se trofejni Slovenac preselio na Mali Kalemegdan.

Filipovski je regionalnu afirmaciju stekao na klupi Ljubljančana, gde je 2005. ponovo postao asistent kada se Sagadin vratio iz Srbije.

Ipak, godinu kasnije je definitivno počeo samostalnu karijeru, preuzevši poljski Turov, u kojem je radio od 2006. do 2009. i sa kojim je dva puta bio vicešampion.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Posle epizode u Poljskoj kratko je sedeo na klupi Lokomotive Kubanj (tada Rostov), a zatim je bio asistent Dušku Vujoševiću tokom kratke zajedničke epizode u CSKA Moskvi.

Karijeru je potom nastavio u rimskoj Lotomatici, gde se takođe kratko zadržao pre povratka u Olimpiju, koju je vodio do 2013. Zatim su usledile njegove šampionske sezone na klupi poljskog Stelmeta (2014-16), pa uspešna epizoda u turskom Banvitu, gde je napravio senzaciju i 2017. osvojio Kup Turske ispred favorizovanih Fenerbahčea, Efesa, Darušafake, Galatasaraja...

Bio je to prvi trofej u istoriji tog kluba.

Izvor: MN Press

Nakon Turske, preselio se u Monako, sa kojim je u novembru 2018. naneo Crvenoj zvezdi pod Milanom Tomićem ubedljiv poraz u "Pioniru". Iste sezone je u hali "Aleksandar Nikolić" sa istim timom pobedio i Partizan, što je svakako kuriozitet kakvim ne može da se pohvali mnogo trenera.

Zanimljivo je da ga je u kneževini nasledio upravo Saša Obradović u leto 2019. Njih dvojica su se u Francuskoj mimoišli, a sada će se sresti - u "večitom derbiju".

Filipovski će biti predstavljen u novoj ulozi u petak u 14 u prostorijama Partizana.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.