vizionar

ON JE IZMISLIO KOŠARKU: Američki sveštenik napravio sport "za nežnu decu i ženskinje" koji sada igra pola planete

Autor Pavle Knežević

Košarka je brzo stigla u Srbiju, a sada je globalna igra

Prema procenama FIBA, svet ima 450 miliona košarkaša – od amatera do profesionalaca. Proceniti koliko ljudi igra košarku globalno je nemoguć zadatak, ali sigurno nije preterana procena da ih ima još toliko.

A sve je počelo pre tačno 129 godina, kao rekreacija kojim sportisti mogu da se bave u zatvorenom tokom zime. Njen tvorac zove se Džejms Nejsmit i on je rođen na današnji dan pre 159 godina.

Pošto o košarci u "zemlji košarke" sigurno "znamo sve", da se podsetimo malo i njenog tvorca. Nejsmit je rođen u Kanadi 1861. godine, imao je i američko državljanstvo. Kao mlad je studirao teologiju i bio je odličan u svim sportovima.

Na jesen 1891. šef odseka za fizičko obrazovanje fakulteta u Springfildu, Luter Halsi Gulik, zatražio je od Nejsmita i drugih instruktora da osmisle igru u zatvorenom koja bi zamenila dosadne ili opasne vežbe za sportiste tokom zime.

Nejsmit je seo, razmišljao, a onda uzeo delove fudbala, aeričkog fudbala, hokeja na travi i drugih sportova koji se igraju napolju, ali je želeo da eliminiše fizički dodir među igračima. Pošto je tada na časovima fizičkog prisustvovalo 18 muškaraca, košarka se u početku igrala sa po devet igrača u svakom timu.

Nejsmit je za svoju prvu utakmicu uzeo korpe za breskve od pola bušela (stara mera, jedan bušel je oko 25 kilograma), tako da su u početku bile potrebne merdevine da bi se povratila lopta posle retkih "golova".

Nejsmitova originalna pravila zabranjivala su hodanje ili trčanje sa loptom i ograničavala su fizički kontakt, ali su i danas osnova za igru koja se brzo proširila celim svetom. Originalni naziv košarke na engleskom je basketball, a složenica je od reči basket – koš i ball – lopta. Ime je Nejsmitu predložio jedan od njegovih učenika. Igra je bila popularna od samog početka.

Košarka je u Srbiju stigla već 1923. godine. Doneo je iz SAD predstavnik dobrotvorne organizacije "Vojska spasa" Vilijam Viland. Njega je pratila kao prevoditeljka Dragica Popović iz Crvenog krsta Beograda, koja je na kraju na poklon dobila košarkašku loptu, prema svim pričama, prvu u Srbiji.

O košarci je te godine pisala i politika:

"Basket-bal u Beogradu — Sportski Klub Jugoslavija zasnovao je odeljak za veoma popularnu igru Basket-bal. Uvereni smo da će ova lepa igra steći mnogo pristalica među ljubiteljima lakih i gracioznih sportova, za koje nisu potrebne naročite atletske sposobnosti. Ova igra, u kojoj nema surovosti, veoma je zgodna za nežnu decu i ženskinje...".

Prva pravila kod nas štampana su u Beogradu 1924. godine.

Nejsmit je kasnije postao i lekar, zatim šef katedre za fizičko vaspitanje na Univerzitetu Kanzas. Osim košarke, izmislio je i kacigu za zaštitu igrača u američkom fudbalu. Košarkaška kuća slavnih Nejsmit memorijal, osnovana je u Springfildu 1959. godine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi