prvo borba sa sobom

PARTIZAN MORA PRVO SEBE DA POBEDI: O Veneciji se još ne razmišlja, tim mora prvo da se bavi sobom

Autor Pavle Knežević

"Igrači gledaju u oči, imaju otvorene uši, a šta im je u glavama..."

Izvor: MN Press

Partizan malo lakše diše. Nije Zadar, naravno, protivnik po meri, ali led je probijen i zabeležena je pobeda u prvoj utakmici sa novim trenerom.

Sada se Sašo Filipovski i ekipa spremaju za gostovanje Veneciji u Evrokupu, a onda i Ciboni u Zagrebu. Između te dve utakmice se neće vraćati u Beograd, tako da je to prilika da se igrači i trener bolje upoznaju i zbliže.

To je sada i najvažnije, jer je proces upoznavanja i dalje u toku, a o protivniku se još ne misli.

"Mi se i dalje bavimo sobom. Utakmica nije samo borba i takmičenje sa protivnikom. Pogotovo je to borba sa samim sobom. Znači, kako izlaziš na kraj sa svojim greškama, koliko možeš da zadržiš koncentraciju u igri i izvođenju stvari koje smo radili u pripremama za utakmicu", rekao je Filipovski za klupsku televiziju.

Partizan je ove sezone već pobedio Veneciju i to ubedljivo, a tada je pokazao i koliko može i zna. Ipak, trener je oprezan.

"Venecija je vrlo iskusna ekipa… Igraju promenljivo, ali mnogo bolje na domaćem terenu. Imaju iskusne igrače na svim pozicijama i to je ekipa koja zna da vrlo dobro menja odbrane, pokušava da zbuni protivnika, da ga uspava, zna da se postavlja. Iskusni su. Biće pametno zadržati koncentraciju i igrati mudro", rekao je Filipovski.

On je od petka sa ekipom i nije imao mnogo vremena za rad, ali je rekao da primećuje da se igrači trude na treningu.

"Gledaju u oči, imaju otvorene uši, a šta se unutra dešava, to se vidi na utakmici", kazao je on.

Povređena su dvojica prvotimaca, Ognjen Jaramaz i Vil Mozli, koji naporno rade, ali se još ne zna kada će na teren. Filipovski je rekao da moraju da budu strpljivi i ne treba da žure s povratkom.

"Lako je povrediti igrača i izgubiti ga, a teško je biti pametan i optimalno ga vratiti. Imamo šta imamo, daćemo sve od sebe da igramo timsku košarku. Ako igramo sistemski, svaki put može neko da iznenadi", kazao je on.

Izvor: Printscreen/YouTube/BC Partizan TV

Povratka u Beograd neće biti posle utakmice u sredu, već se ide direktno u Zagreb.

"Srećan sam što je predsednik Ostoja (Mijailović) pomogao, mogli smo iz Venecije za Beograd, pa onda u Zagreb. Mislim da je ovako bolje za ekipu. Treba izbegavati kontakt u avionima i autobusima zbog kovid situacije. A i može da se razgovara, da se priča o košarci, da se ima ta koncentracija i da je ekipa zajedno", rekao je Filipovski.

Prvi meč doneo je pozitivne komentare, a svakom treneru Partizana uvek stižu reči podrške (bar u početku). Publike u halama nema, ali tu su društvene mreže. Filipovski poštuje to, ali se trudi da se ne prepušta euforiji.

"Ko je euforičan, može na drugoj strani biti i frustriran i ljut. Ja sam odlučan i čvrsto na zemlji. Bolje je mirno raditi i živeti ovaj naš košarkaški život, uživamo u tome što radimo, biti miran i skroman, a imati želje da budeš bolji iz treninga u trening i utakmice u utakmicu", rekao je Sašo Filipovski.

Utakmica Venecija – Partizan igra se u sredu od 20.30.