Košarka

NBA DRAFT KOJI ĆE VEČNO BITI UPAMĆEN: MVP, pa Peđa Stojaković, pa još jedan MVP! Kako su MOĆNA imena čitana te večeri...

Autor Mladen Šolak

Svoje mesto među velikanima imao je i jedan od najboljih evropskih šutera svih vremena

Izvor: YouTube/NBA Europe

I danas mnogi ovo napamet znaju.

Na NBA draftu 1996. Filadelfija je kao prvog "pika" odabrala Alena Ajversona, Toronto kao drugog Markusa Kembija, Vankuver Šarifa Abdur-Rahima...

Milvoki je tada došao na red i kao četvrtog "pokupio" legendarnog Stefona Marberija, odmah za njim je išao legendarni Rej Alen i završio u Minesoti, ali su se njih dvojica odmah mimoišli u trejdu "pikova". Šesti je bio Entoan Voker sa Kentakija i završio je u Bostonu.

Čast evropske i srpske košarke na tom draftu branio je Predrag Stojaković i odabran je sa 14. pozicije, odakle su ga "pokupili" Sakramento Kingsi.

Znate li ko je bio odabran neposredno pre njega? Verovali ili ne, Kobi Brajant, koga je Šarlot odmah trejdovao u Lejkerse, a zauzvrat dobio Vlada Divca.

Znate li ko je bio odabran neposredno posle Peđe? Stiv Neš, koji je završio u Finiksu, a potom je postao dvostruki MVP lige...

Sa ove distance od skoro četvrt veka zaista zvuči neverovatno da su svi ti igrači bili deo istog drafta, sa kojeg je doslovno trećina prvih pikova bar jednom nastupila na Ol-star utakmici. Trojica su dobijali MVP nagrade (Brajant, Ajverson i Neš), a interesantno je i da je jedan od najboljih defanzivaca u istoriji Ben Valas završio kao neodabran, pa je okolnim putem stigao u NBA.

U takvom društvu je Stojaković stigao u ligu i nije imao druge nego da i on napravi sjajnu karijeru, u čemu je i uspeo. Bio je NBA šampion, najbolji trojkaš lige, a i prvi Evropljanin pobednik nekog Ol-star takmičenja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.