Pravo na titulu!

ZAŠTO JE BOGDAN BOGDANOVIĆ IDEALAN ZA BAKSE: Šampionski šmek Milvokijevog Đinobilija!

Autor Nikola Lalović

Bogdan Bogdanović je stigao u Viskonsin i trka za titulom može da počne.

Posle tri sezone provedene u Sakramento Kingsima Bogdan Bogdanović je trejdovan u Milvoki. Tim Majka Budenholzera je u jednom danu napravio ogromne promene, pošto je Viskonsin napustilo pet igrača, a stigla su nova tri.

Uz sve to Baksi su se odrekli tri pika prve runde na draftu, pa je tako jasno šta je cilj. Titula ove sezone, pa zadržavanje Janisa Adetokumba u timu naredne godine. Neverovatni Grk koji je dvostruki MVP NBA lige bio je jako nezadovoljan ranim ispadanjem svoje ekipe iz plejofa prošle godine i zahtevao je da se tim nadogradi.

Dobio je Džrua Holideja i  Bogdana Bogdanovića, a da li je ovo dobar trejd za srpskog beka? Itekako jeste!

Ima li mesta za Bogdanovića?

Posle odlaska Džordža Hila i Erika Bledsoa napravio se veliki prostor za bekove u MIlvokiju. Još ranije je tim napustio iskusni Vesli Metjuz, a u trejdu za Bogdanovića je put Kingsa otišao i mladi Donte DiVićenco koji je dobijao određenu minutažu prošle sezone.

S obzirom na to izbor bekova u Milvokiju nije preveliki. Osim Holideja i Bogdanovića tu su 39-godišnji Kajl Korver, Pet Konaton, kao i Sterling Braun i Kris Midlton koji se bolje snalaze kao "trojke".

Zapravo osim Holideja samo nekadašnji Bogdanovićev saigrač iz Sakramenta Frenk Mejson je plejmejker, a on je većinu svoje NBA karijere proveo u razvojnoj ligi. Stoga, Bogdanović će sigurno dobijati mnogo minuta i kao „nominalni“ plej, pošto se već zna da je lopta najviše vremena u Janisovim rukama.

Mesta ima, a kakva je uloga?

Milvokijev Đinobili!

Tako bi se moglo opisati ono što se očekuje od srpskog beka. Janis, Midlton, Holidej, to su sve veće zvezde od srpskog beka, ali nemaju iskustvo osvajanja trofeja. Bogdanović je tek kada je stigao u Ameriku prestao da osvaja pehare svake godine, a više puta je isticao da ga to „žulja“ u Sakramentu.

On će doneti tu evropsku želju za pobedom, želju da se svaki meč dobije i dodatni podstrek u svlačionici. Bogdanović će biti jedan od onih koji neće dozvoliti ekipi da se opusti.

Što se tiče minutaže, već smo rekli da će je biti, ali je najverovatnije da Bogdanović neće biti starter. On naravno ima kvalitet i apsolutno je najbolja dvojka koju Majk Budenholzer ima na raspolaganju, ali verovatnije je da će veteran Kajl Korver startovati.

Slično situaciji sa Manuom Đinobilijem u San Antoniju, Budenholzeru će trebati čovek koji će imati loptu i poene u rukama kada Janis, Midlton i Holidej nisu na parketu.

Treba podsetiti da je Budenzolzer još jedan učenik Grega Popoviča, te da mu neće biti strano da loptu da u ruke iskusnom evropskom igraču za koga zna da je navikao na pritisak i za koga zna da će moći da pogodi šut za pobedu kada to bude potrebno.

Verovatno ćemo viđati Bogdanovića u petorkama sa Sterlingom Braunom, Petom Konatonom pa čak i Tanasisom Adetokumbom.

On će tih 10-15 minuta po meču biti "gazda" dok se zvezde odmaraju. Kada bude provodio vreme na terenu zajedno sa "velikom trojkom", verovatno će to biti najviše u četvrtoj četvrtini kada se meč lomi, te u plejofu, kada rotacija bude skraćena i kada ne bude nikakvih kalkulacija.

Sa Janisom na terenu timovi su do sada vrlo često otvarali mnogo prostora za bekove Milvokija, ali Džordž Hil i pogotovo Erik Bledso su znali da zakažu. Nikada Bledsou šut nije bio najveća vrlina, a znamo kako Bogdanović šutira kada ga ostavite samog.

Prošle godine je za tri imao procenat šuta 37 odsto, a vrlo je verovatno da će ga sada popraviti, te da će šutirati više trojki po meču.

Trener i atmosfera su gotovo idealni

Bogdanović nije navikao na opuštenost. U Partizanu je godinama gajen ratnički mentalitet u kome je svaki napad bitan, a kamoli svaki meč. Od Duška Vujoševića otišao je pravo kod Željka Obradovića u Fenerbahče da juri evropske titule, pa tek tu nije bilo lakih utakmica i opuštanja.

Sada dolazi u tim koji mora da juri na titulu i to će mu prijati. Sa druge strane Majk Budenholzer voli da ima dobar protok lopte, videli smo ga kakav je tim svojevremeno napravio u Atlanti.

Bogdan Bogdanović i Željko Obradović
Izvor: MN Press

Tada je lopta jednako tekla od igrača do igrača, pa je cela startna petorka otišla na Ol-Star. Ovo je drugačiji tim, zna se ko je glavni igrač, ali će svejedno biti prostora za Bogdana. Daleko je Milvoki od ekipa poput Hjustona, gde je prva zvezda uvek iznad tima  sve je njoj podređeno.

Sa druge strane, često je Bogdan do sada u NBA korišćen kao čisti šuter, što on realno nije. Sada će u minutima kada predvodi drugu petorku imati priliku da više forsira svoj ulaz, a Budenholzer će znati da ispoštuje situaicije u kojima se "zapali".

Prečesto smo prošle sezone gledali Bogdana koji uđe u seriju, samo da bi ostatak tima Sakramenta u sred njegove serije poena krenuo da uzima nerezonske šuteve i da "divlja".

Milvokiju u narednoj sezoni predstoji red, rad, disciplina i mentalitet tima koji po svaku cenu mora da uzme trofej.

A u takvoj situaciji je Bogdan Bogdanović svoj na svome.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.