MONDO intervju

ČIKAGO NAŠAO "NOVOG JOKIĆA" U SRBIJI: MONDO intervju sa novom zvezdom Mege koju je pratilo 14 NBA timova!

Autor Nikola Lalović

Jedini NBA "pik" iz ABA lige u ekskluzivnom razgovoru za MONDO. Kako je od rezerviste Olimpije postao NBA "pik", kako skida fore od Jokića i koje isto pitanje o detinjstvu su mu postavili u 14 timova.

Izvor: MN Press

Kada je stigao u Beograd malo ko osim najbolje obaveštenih ljubitelja košarke je znao za njega, ali je posle sjajnih godinu i po u Megi dobar glas stigao i do Amerike.

Na ovogodišnjem NBA draftu bio je 44. pik koji je izabran od strane Čikago Bulsa, a Marko Simonović je u razgovoru za MONDO otkrio sve o svom filmskom putu od klupe u ABA ligi do mesta u najboljoj ligi na svetu.

"Fenomenalno sam se osećao, ne mogu to da opišem, stvarno je velika stvar biti izabran na draftu", počinje Simonović, koji otkriva da nije Čikago bio jedini tim koji se interesovao za njegove usluge.

Na kraju je novi generalni menadžer Čikaga Arturas Karnišovas nastavio sa navikom koju je razvio dok je bio u Denveru – draftovao je centra Mege.

"Ove godine sam odradio 14 NBA intervjua sa različitim ekipama među kojima je bio i Čikago. Na kraju su oni odlučili da me uzmu i zato sam ostao na draftu. Mogao sam i sledeće godine da izađem, ali sledeći draft je u junu i nije neka razlika. Meni se sada ukazala prilika i iskoristio sam je. Osećam se baš fenomenalno zbog toga što su me izabrali Čikago Bulsi, zna se kakav su oni klub i ko je za njih igrao", ističe Simonović.

Prošle sezone je nagovestio da je prototip pravog modernog centra koji zna da "raširi" igru, a ove sezone je njegov šut za tri poena postao još ubitačniji. Prešao je na poziciju četiri, dobio loptu u ruke, što dosta podseća na situaciju koju smo ranije gledali u Megi sa Nikolom Jokićem.

Izvor: MN Press

"Gledajući NBA gledam Nikolu Jokića. On mi je stimulans - kako igra, kako dodaje, kako prevodi loptu, kako može sve bolje da šutne spolja, da odigra unutra i voleo bih ako ikako mogu njegove fore i vrline u igri da pokupim", priča novi centar Bulsa, koji se pred draft i upoznao sa Jokićem.

"Nije to bilo ništa specijalno, ali upoznao sam ga i mislim sve najbolje o njemu. On je takvo jedno ime i takav košarkaš, stimulans je da poznaješ jednog takvog čoveka i takvog igrača", dodao je košarkaš Mege.

Naravno, američki mediji nisu propustili da u izveštajima o piku Čikaga pomešaju dva Marka Simonovića.

"Kada sam video bilo mi je malo smešno. Mada, poklapa se, igramo u istoj ligi, on Srbin, ja Crnogorac, to je faktički isto za njih, nema razlike. Jedino nas godine dele, ali dobra je šala bila", ispričao je uz smeh 21-godišnji Marko Simonović.

Odmah posle drafta oglasio se i Arturas Karnišovas koji je istakao da će Simonović sigurno bar do kraja ove sezone ostati u Evropi.  

"Oni su odlučili da ove godine budem taj "stash player" i da ostanem još jednu godinu u Evropi tj. u Megi i svakako da sam zbog toga koncentrisan samo na Megu, a o NBA ću razmišljati kad dođe vreme. Čisto sumnjam da idem negde, 99 odsto neću promeniti klub u Evropi", dodaje talentovani centar iz Kolašina.

Na kraju sledeće sezone Čikago Bulsi ostaju sa samo jednim centrom u rotaciji pošto Luku Kornetu i Kristijanu Felisiju ističu ugovori. To deluje kao idealna prilika za reprezentativca Crne Gore da uskoči u rotaciju, ali on još uvek ne razmišlja o tome.

"Iskreno da kažem rano je pričati o tome. Trenutno se fokusiram samo na Megu i potrudiću se da odigram ove utakmice do kraja sezone što bolje, tako da kad dođe vreme da se selim u Ameriku biće vreme da razmišljam o tome. Da vidim da li sam napredovao dovoljno i da li sam stvarno za tu poziciju", skroman je mladi centar. 

Oduvek je Simonović važio za talentovanog igrača i košarka ga je već sa 14 godina odvela na potpuno drugačiji put. Otišao je u Italiju, gde je morao da sam započne ne samo košarkašku karijeru, već i samostalni život.

"Sa 14 godina sam otišao sam da živim u Italiju, bez roditelja i nekako sam počeo da živim drugačije nego neki moji vršnjaci. Nisam poznavao bilo koga, nisam poznavao ni jezik. Morao sam da se prilagođavam stvarima i to je bio jedan veliki stimulans da ne odustajem nikad i da radim što jače i što više. Kada sam imao intervjue sa NBA ekipama svi su bili upućeni i svi su me pitali kako sam se osećao tada. Nimalo nije bilo lako, ni meni ni roditeljima. Na kraju je sav taj rad i trud i odlazak rano iz Crne Gore možda se i isplatilo do sada", ispričao je sadašnji centar Mege.

Izvor: MN Press

Posle nekoliko godina u Italiji usledio je povratak na ovdašnje terene. Potpisao je za Olimpiju u kojoj je bio pri kraju klupe. Prelazak u Megu je potpuno promenio njegovu karijeru.

"Moj prelazak u Megu je sigurno za mene potez karijere. Meni se tada košarkaška karijera potpuno preokrenula. Pre toga sam bio u Ljubljani i tu sam igrao malo, u proseku po šest-sedam minuta. U Megu sam došao bez ikakvog opterećenja i ja sam čak mislio da ću da budem rezervni centar, ali odmah sam se nametnuo treneru Dejanu Milojeviću i odmah tada sam pokazao da mogu da budem prva petica. To se nastavilo i ove godine kod sadašnjeg trenera Vladimira Jovanovića. Posle toga desio se i draft, tako da je Mega za mene baš, baš velika stvar", iskren je Simonović.

Boban Marjanović, Nikola Jokić, Goga Bitadze, sada i Marko Simonović. Spisak NBA centara koji su radili pod okriljem Dejana Milojevića je impresivan.

"Pre svega Deki je fantastičan čovek, pre svega te uči da budeš bolji čovek. Uči te kako da se ponašaš i van terena i na terenu, a mnogo smo individualno radili. On je bio jedan dominantan vrhunski centar i sjajno je bilo raditi sa njim i individualno i timski. Uvek je znao da motiviše ekipu i kada smo gubili i 15 razlike na minut do kraja on se nikada nije predavao i uvek je bio ubeđen da možemo da pobedimo, i to se nekada i dešavalo", priča ovaj mladi 21-godišnji košarkaš.

Dok je bio u Italiji nastupao je i za Sijenu. U vreme Montepaskija tim je jurio titule u Italiji i Evroligi, a sa mladim Simonovićem u timu igrali su u drugom rangu takmičenja. Ipak, strast je ostala ista.

"Sijena je košarkaški grad i ljudi jako vole košarku. Oni imaju tu čuvenu trku konja, a pored toga se samo priča o košarci. Ima mnogo navijača koji su dolazili da nas gledaju. Te godine kada sam došao oni su bili druga liga, vratili su se iz četvrte lige i navijači su konstantno dolazili i bodrili nas na utakmicama, bilo gde, kući ili u gostima uvek su nas pratili. Nažalost tu se opet nešto izdešavalo i taj klub je opet u čevrtoj ligi", sa žaljenjem kaže crnogorski reprezentativac.

I na kraju, da li u ABA ima mesta za slične priče? Da li možemo da očekujemo da će se u budućnosti pojaviti neki novi Marko Simonović na nekom sledećem draftu?

"Mega je najbolji tim ne samo u ABA ligi nego i u Evropi za mlade igrače, ali sve zavisi od tima do tima. Pogotovo kad pogledaš Partizan i Zvezdu, oni imaju veliki broj stranaca, ima više stranaca nego domaćih igrača. Mada mislim da ima prostora da mladi igrači igraju ABA ligu gledajući i sebe", završava Simonović.

Gledajte ABA ligu. Ako ništa drugo, moći ćete posle da pričate kako ste gledali NBA igrače.

Do sledećeg drafta tamo "preko bare" će biti Jokić, Bogdanović, Marjanović, Vučević, Gudurić, Bjelica, Bitadze, Bertans, Mokoka, Luvavu, Čančar, Musa, Nurkić i Zubac. 

A od sezone 2021/22 - nadamo se i Marko Simonović!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.