otvoreno

KO SAVETUJE OSTOJU MIJAILOVIĆA? Predsednik Partizana o lošoj sezoni i ličnoj odgovornosti, a imao je i jednu poruku

Autor Pavle Knežević

"Znao sam da će biti teško, da sam mislio na sebe, otišao bih pre godinu dana"

Izvor: MN Press

Partizan prolazi kroz najgoru sezonu u modernoj istoriji, odnosno od kada je počeo da osvaja trofeje, početkom sedamdesetih.Loša atmosfera u ekipi, promene trenera, odlasci nekolicine igrača, promena i sportskog direktora, sve su to sigurno uzroci loših rezultata, ali i njihova posledica.

Jedan deo navijača za sve to krivi samo jednog čoveka – predsednika kluba Ostoju Mijailovića, koji kaže da od odgovornosti ne beži, ali je i te kako imao šta da kaže na tu temu, kao i na temu promena koje počinju dolaskom novog sportskog direktora, i "čuvenih" košarkaških glasina o "savetnicima iz senke".

Novinarima je objasnio sve, ali je na kraju poslao nedvosmislenu poruku: "Ako neko može bolje, bilo bi nepravedno sprečiti te ljude da bolje rade".

"Mi kao javnost kratko pamtimo i zaboravljamo da niko nije hteo da dođe u upravu 2017. kada sam ja došao, kao što niko nije hteo ni sada. Ako pogledate moje izjave od pre godinu dana šta sam govorio, ja sam tada znao da Partizan nema snage da ponovi sezonu i da će ova biti lošija. Ja da sam tog trenutka mislio na sebe, podneo bih ostavku, otišao iz Partizana", rekao je Mijailović.

Odmah je u dahu nastavio:

"Znate kako je, za mene lično, za moje zaposlene u firmi, kad se loše odigra, ja dva-tri dana ne mogu da radim, jer sam napadan, a treba da štitim ostale, a u isto vreme treba da se nađe novac da platite te ljude koji nisu uradili ono što ste od njih tražili. Ja sam rekao da sam najveći mazohista u Srbiji. Trošim svoj novac, a trpim stalne udare. Ja jesam kriv jer sam dao poverenje nekome ko nije bio u stanju da iznese šta se od njega tražilo".

On je otkrio i da je posle Trinkijerija mogao da dođe iskusniji i stariji trener, ali… Znate već.

"Mi smo i prošle godine mogli da biramo iskusno trenera i jedan od njih sa kojim smo pričali mi je rekao 'Ja mogu da uradim nešto, ali treba da isečem 70 odsto igrača za to'. Kako bi onda to izgledalo, da vi plaćate dugove i ekipu iz 2010. drugu ekipu iz 2020. sa ugovorima, a onda i treću 2021. i onda naći taj novac za vreme korone, iako imamo podršku države? Slušam dosta savetnika, jer svi govore šta nije dobro urađeno i uvek imaju šta da kažu te legende. Zato skidam kapu Zoranu (Saviću), jer lako je doći kad je lepo. Mi se nismo predali. Ako može bilo ko više od mene, bilo bi nepravedno da ih mi ne pustimo, ali dajte mi ideju ko bi to mogao da radi i ko bi bacao svoj novac i trpeo sve ovo?", rekao Mijailović.

I tu se pominju "savetnici". U košarkaškoj "čaršiji" se pričalo i da Partizan greši jer ne zna koga od brojnih legendi da sluša kada je u pitanju igra i sportski deo kluba. Predsednik je, međutim, imao odlučnu reakciju na te tvrdnje.

"Ili se ja nisam lepo izrazio, ili me vi niste lepo shvatili. Kad pričam o savetnicima koju pokušavaju da savetuju to mislim na javnost, ne na klub. Prethodnom sportskom direktoru i trenerima se niko nije mešao u rad. Postoji sistem rada, procedura koja je usvojena na skupštini i koja se poštuje. Nisu savetovali mene. Za Zorana Savića konkretno me nije nijedna legenda nije savetovala, a naši razgovori su uvek su bili dvosmerni. Meni se kod njega dopala ta nota realnog razmišljanja u srpskom sportu. Niko mene od legendi nije savetovao, i bila je priča da uprava neće da dovede pojačanja. Uprava je treneru Filipovskom i sportskom direktoru dala poziciju i omogućila budžet za pojačanja, ali oni nisu reagovali na vreme", rekao je Mijailović, a onda dodao:

"Mora da postoji sistem odgovornosti. Klub je živa stvar. Postoje problemi koji moraju da reše, svakog dana. Ko god da vodi Partizan, nema mirne snove, a ja nemam mirne snove već tri i po godine i neću ih imati u narednom periodu".


Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.