In memoriam

TUGA! PREMINUO JEDAN OD NAJVEĆIH U ISTORIJI: Bio je div, ali nikad šampion! ČAK OSAM FINALA i nijedna titula

Autor Mladen Šolak

"Zauvek će biti deo naše porodice", objavili su šampioni NBA lige o asu čiji će trag ostati večno u ligi.

Izvor: Profimedia

Tužna vest iz Amerike - preminuo je Eldžin Bejlor.

Član "Kuće slavnih" i jedan od najvećih košarkaša u istoriji umro je u 87. godini u Los Anđelesu, a njegovu smrt potvrdili su Lejkersi - jedini tim za koji je igrao.

Nosio je njihov dres još od 1958, kada su bili u Mineapolisu, sa njima se preselio u El-Ej i do 1971. pisao istoriju kao igrač karakterističnog skok-šuta. Bio je čak 11 puta učesnik Ol-stara!

Mlađe generacije svakako ga bolje pamte po radu u Klipersima, gde je bio potpredsednik zadužen za košarkaške operacije od 1986. do 2008. Dve godine pre penzionisanja, 2006, proglašen je najboljim operativcem lige u sezoni u kojoj su Klipersi dobili svoju prvu plej-of seriju još od 1976.

Velikan koji je u svojoj igračkoj i funkcionerskoj karijeri ujedinio oba tima iz Los Anđelesa umro je prirodnom smrću, okružen članovima svoje porodice. Kraj njega su u poslednjim trenucima bili supruga Elejn i ćerka Kristal.

"Bio je ljubav mog života i moj najbolji prijatelj. Kao i svi drugi, bila divila sam se njegovoj hrabrosti, ponosu i vremenu koje je posvetio fanovima. U ovom trenutku samo tražimo privatnost", objavila je porodica.

Kakav je igrač bio Bejlor govori i to što je karijeru završio sa dabl-dabl prosekom od 27,4 poena po meču i 13,5 skokova. Neverovatno zvuči da u čak osam NBA finala nije osvojio titulu – a tri puta je gubio od Bostona.

I dalje drži rekord finala jer je protiv Bostona 1962. u jednoj utakmici postigao čak 61 poen!

Tagovi