In memoriam

BIO JE DŽORDAN PRE DŽORDANA! Nije imao titulu, ali imao je SVE ostalo - Amerika se oprašta od velikana

Autor Mladen Šolak

Dirljive reči na oproštaju od preminule legende.

NBA liga je u žalosti zbog smrti svog legendarnog košarkaša, Eldžina Bejlora. On je preminuo u ponedeljak u Los Anđelesu prirodnom smrću u 87. godini, okružen članovima porodice.

I oni koji nisu znali, u vestima o njemu čitali su da je izgubio čak osam NBA finala, dok je čak 14 godina igrao za Los Anđeles Lejkerse. Mnogi ga smatraju najvećim igračem koji nije podizao šampionski pehar, što svakako ne umanjuje njegov značaj za ligu, ali i za razvoj košarke.

Bio je poznat po svom skok-šutu, pretežno po pogocima o tablu. Bio je 11 puta učesnik Ol-star utakmice, pre toga prvi "pik" 1958, ruki godine 1959, član "Kuće slavnih"...

Među njegovim dostignućima je i utakmica iz novembra 1960. kada je ubacio čak 71 poen i tek ga je Kobi Brajant pretekao u januaru 2006. oduzevši mu taj klupski rekord.

Posle velike igračke karijere postao je funkcioner i čak 22 godine radio je u Klipersima, gde je 2006. proglašen za najboljeg operativca lige, kada su Klipersi dobili prvu plej-of seriju još od 1976.

U oproštaju od legende, čuveni Medžik Džonson napisao je dirljivu poruku.

"Počivaj u miru NBA visokoletaču, legendo Lejkersa i članu Kuće slavnih. Pre nego što je Majkl Džordan radio neverovatne stvari u vazduhu, postojao je Eldžin Bejlor! Prava klasa od čoveka. Uvek ću poštovati savet koji mi je dao kada sam došao u NBA ligu. Molimo se za tvoju suprugu, decu i za čitavu porodicu Bejlor", napisao je on.

Naravno, tokom večeri se od Bejlora oprostio veliki broj timova, a oglasio se i komesar NBA lige Adam Silver i takođe izrazio saučešće porodici.

Amerika i košarka izgubili su velikana.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.