mondo intervju

BEK ŠUTER OD 208 CENTIMETARA? ZOVE SE NIKOLA I EVROPA GA UPOZNAJE: MONDO predstavlja novi biser Mege - Mirotić, pa on!

Autor Pavle Knežević

Mlada nada i potencijalna "sledeća velika stvar" iz Megine kuhinje čvrsto je na zemlji. "Ne možete košarku igrati na silu", kaže nam veliki talenat ekipe Vlade Jovanovića.

Izvor: Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Mega Soccerbet je u uzbudljivom finalu pobedila Crvenu zvezdu i tako osvojila juniorski turnir Evrolige u Beogradu, plasiravši se na završnicu u Valensiji krajem maja. Pravi lider tog tima i MVP turnira je Nikola Jović, bek šuter od 208 centimetara, kome stručnjaci predviđaju veliku karijeru.

Da, dobro ste pročitali, on je bek šuter.

Ovaj 17-godišnjak dominira u juniorskoj ligi, ove sezone je počeo da trenira sa prvim timom, debitovao je za seniore i ostavio sjajan utisak, a u razgovoru za MONDO pokazuje da ima još jednu stvar koja je jako važna kada se gradi karijera – glavu na mestu.

Ali, prvo aktuelnost – ANGT i dramatična pobeda, da li su se malo slegli utisci?

"Još sam pod utiskom, pogotovo posle finala. Ovo je stvarno neverovatan osećaj. Vredno i mnogo smo smo radili, bilo nam je bitno da pobedimo. A to priznanje za koje me pitate, to je vrhunac mog rada, pokazatelj da sam se dosta trudio i radio za to i da sam na dobrom putu", odgovara Jović.

Mladi Megin bek tek je je igrač u istoriji juniorskih turnira Evrolige koji je u proseku imao indeks korisnoti veći od 50. Pre njega je to uspeo samo Nikola Mirotić!

Njegov otac je voleo košarku, ali nije igrao profesionalno, ipak, dovoljno da "zarazi" sina.

"Nije otac igrao profesionalno, nije došlo do tog nivoa, ali me uputio na košarku i omogućio mi da probam. Ja sam imao visinu, probao, svidelo mi se i onda sam počeo da treniram", kaže Jović.

Stigao je do kluba Sava, gde su ga videli skauti Mege i pozvali su ga na pionirski turnir koji se održava tokom Kupa Radivoja Koraća. Sve ekipe tada mogu da pozovu nekog gosta-igrača da se pokaže. Oni su pozvali Jovića i tako je sve krenulo.

"Svidelo im se šta su videli, dobro sam se pokazao i na kraju te sezone sam prešao kod njih, sa 15 godina", počinje on.

A kad je došao u Mega Factory:

"Mega je stvarno neverovatan klub, otvorili su mi mnogo puteva, stavili su me odmah u ozbiljan rad, trenirao sam sa jačim momcima. Bilo je jako teško, baš, ali oni imaju sistem da pomognu baš svakome i da mladim igračima daju nadu i pomognu im da se pronađu u nečem novom. To je najbolji klub u Srbiji za mlade igrače", kaže Jović.

Bek-šuter od 208 je baš redak prizor, da li je to trenutno ili se sprema da se spusti niže pod koš?

"Trenutno ne razmišljam o svojoj poziciji, mada mislim da mogu da igram i tri i četiri. Znate, ja nisam naglo izrastao, nego rastao tokom godina. Nikada nisam igrao krilnog centra ili centra, uvek sam vodio loptu, driblao, trčao, šutirao dosta i tako ostao bek sa tom visinom", kaže Jović.

Izvor: Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

Svako ko ga je gledao, video je da je pravi lider na parketu, a zanimljivo je i da je jako nesebičan. Ako se ljuti na saigrače, to je zato što ne šutnu, a ne zato što mu ne dodaju da šutne.

"Mislim da je to deo mog karaktera. Nikad nisam voleo da gubim, to je normalno. Imam veliku potrebu da pobedim, a verujem u svoje saigrače, znam koliko su radili, a ljutim se samo kad ne rade ono što znam da mogu da urade. Onda mi je glupo i pokušavam da im dam motivaciju, da rade ono što najbolje znaju", objašnjava.

Letos je počeo da radi sa prvim timom, a u ABA ligi je debitovao u porazu protiv Splita. Tada je za 21 minut imao učinak od 10 poena i devet skokova i indeksom od 23.

"Rad sa prvim timom je bilo nešto sasvim novo za mene. Svi do jednog su mi pomogli, kao i trener Vlade (Vladimir Jovanović), koji mi je pružio šansu protiv Splita. To je neverovatan osećaj, to je jedna druga dimenzija košarke, veća, mnogo bolje se igra. I tada mi je trener rekao da igram svoju igru, znao sam da mi veruje. Žao mi je zbog poraza, ali mi je i drago jer sam dobio šansu", kaže Jović.

Izvor: Mega Soccerbet/Ivica Veselinov

U junu puni 18. godina – planovi?

"Plan je da ostanem u Megi, nadam se da ću potpisati profesionalni ugovor", kratko kaže Nikola.

Svaki mladi igrač sanja NBA ili Evroligu, a ti?

"Jasno, to je krajnji cilj. Svakom igraču je želja da zaigra u NBA, ali ja razmišljam korak po korak", jasno odgovara.

Vredno se radi, svaki korak svakog dana je isplaniran, stižeš li da uživaš u košarci?

"Naravno, naravno. Mislim da bez te radosti niko ne može da se bavi košarkom. Ne može se košarka igrati na silu", kaže on.

I na kraju, kako i ako se budeš dokazivao, počeće da te priželjkuju i "večiti" i da nagađaju za koga navijaš. Pa – navijaš li i za koga?

"Nikad nisam bio vatreni navijač, nikad nisam išao na utakmice, a moja porodica je na strani Zvezde. Najviše me ipak zanima košarka i isključivo Mega. Što se tiče večitih, poštujem oba kluba, ali ponavljam moj klub je Mega", odgovara Nikola Jović.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.