MONDO intervju

ONI SU HIT ABA LIGE I NIKOGA SE NE PLAŠE: Bajić otkrio za MONDO - jedva smo čekali u autobus, pa stigli do plej-ofa!

Autor Pavle Knežević

Igokea je sve oduševila, a trener dobio veliko priznanje. U razgovoru za naš portal pričao je o svemu što je ekipa prošla u sezoni za pamćenje.

Izvor: MN Press

Bez obzira kako da se završi, ova sezona je za Igokeu bila više nego odlična. Izboren je plej-of posle pet godina, tim se plasirao u FIBA Ligu šampiona, tamo stigao do plej-ofa i za malo ostao bez "fajnal ejta", a tim je tokom većeg dela sezone igrao jako lepu košarku.

A nije sve tako delovalo u početku. Povrede, pa žestoki udar korone, zbog koga tim nije napustio Aleksandrovac duže od mesec dana, a onda u sred oporavka pravo u kvalifikacije… Nije bilo lako. A i ambicije tima su bile da se ima jedna mirnija sezona, odnosno da ne mora da se strepi za opstanak, a onda se u martu pominjala kao kandidat za titulu.

Kada je u pitanju teren, slobodno se može reći da je sinonim za Igokeu njen trener Dragan Bajić. Vodio je tim u njenoj najboljoj sezoni, kada je Evroliga morala u hodu da "prilagođava pravila" pre osam godina, vodi je i sada. A ove nedelje je postao i selektor Severne Makedonije, velika čast za svakog trenera. Tema je mnogo, ali mora se od nekud krenuti, pa neka bude od najočiglednijeg – rezultata u ABA.

Mi priznajemo da nismo očekivali ovakav rezultat.

"Nije sigurno niko predviđao da ćemo napraviti ovako dobar rezultat", počinje Bajić priču za MONDO.

"Igrali smo na dva fronta, dva jako kvalitetna i iscrpljujuća takmičenja, sa rosterom koji nije napravljen za dva tako dobra takmičenja. A i pripremni period nije obećavao da ćemo završiti kako ćemo završiti. Korona nas je udarila u najgorem momentu, kad je trebalo da se brusi forma. Mi nekih 40 dana nismo otišli iz hale, kad smo na kraju seli u taj autobus, svima nam je bilo samo da da promenimo mesto boravka. Moram da kažem i da nam je Crvena zvezda izašla u susret da odigramo te kvalifikacije za Ligu šampiona", priča Bajić.

Izvor: MN Press

Ali, nije samo boravak u hali bio problem. Andre Klemons 45 dana nije bio u trenažnom procesu, Dalibor Ilić 30 i Antabija Voler 25. Ipak, u jakoj konkurenciji je izboren plasman.

"E, taj kvalifikacioni turnir u Bugarskoj, iako smo igrali sa kvalitetnim Klužom, možda je meni nagovestio da će ekipa možda ići u dobrom smeru. Ja sam tu video tim kako ja zamišljam. Nikad nisam dozvoljavao da pojedinac može iznad tima, tako je i bilo tokom čitave sezone. Možemo reći da nam je plasman u Ligu šampiona dao krila i neki elan. Istina, početak ABA nije obećavao (poraz kod kuće od Mege 62:84), ali ja sam trener sa dosta iskustva i znao šta je uzrok, znao sam da smo bili iscrpljeni i ispražnjeni od plasmana. Ali, nisam dao na tim, stavio sam svoja leđa iza njih, pružio im punu podršku i oni su mi to na najbolji način vratili", rekao je Bajić.

Činjenica je da mi kolo pre kraja ne znamo sve učesnike plej-ofa i da je mnogo timova bilo u konkurenciji za prva četiri mesta, dovoljno govori o kvalitetu lige, koja je jedna od najzanimljivijih u istoriji ABA, samim tim je i uspeh Igokee veći.

"Slažem se sa vama. Gledajući i ligu ove sezone, pogotovo ekipe koje se bore za plej-of, Crvena zvezda, Budućnost, Mornar, Cedevita Olimpiju, i, naravno, Partizan, koji je isto ušao sa velikim ambicijama, možda i najvećim, a tu je i Mega, koja je ispunila svoje ciljeve, a u većem delu sezone je igrala dobru košarku… Kad se sve to uzme u obzir, ovaj rezultat jeste jako iznenađujući. Mene raduje sluh i govor košarkaške javnosti, većina ljudi je dosta puta isticala da smo mi tim koji je igrao najbolju košarku. Istina je da smo mi u utorak porazom Cedevita Olimpije izborili plej-of, ali ja mislim da smo ga igrama i zaslužili", kaže Dragan Bajić.

Izvor: MN Press

Sledi Mornar, pa plej-of, a po svemu sudeći polufinalni rival biće Budućnost. Ipak, Bajić se brine o tekućim stvarima prvo. Edin Atić je oko 15 dana van treninga, a Džeki Karmajkl od utakmice sa Crvenom zvezdom, pre desetak dana.

"Pitanje je kada će se oni vratiti. To remeti trenažni proces, a da ne govorim koliki je to nedostatak kad je u pitanju sama utakmica. Prva stvar je da se ti momci vrate na trening i da konkurišu za tim. Što se tiče Mornara, ja uvek idem korak po korak. Sigurno je da ćemo mi vođeni sportskim motivima odigrati maksimalno tu utakmicu i da nećemo potceniti ni Mornar. To je tim koji je za mene bio jedan od glavnih konkurenata za prvo mesto, ali je i on imao probleme sa povredama. E, sad kad su pobedili Budućnost, podsetili su sve da je to jako kvalitetan sastav. Bio bih neozbiljan da kažem da smo favoriti, to je jako kvalitetna ekipa. Biće nam jako teško, pogotovo jer im ta utakmica znači za plej-of. Ali, nama ne treba rezultat, pa možda neka doza rasterećenosti igrača i mene može biti plus za nas", objašnjava Bajić pa nastavlja:

"O polufinalu, kad za to dođe vreme. Protiv bilo koga da igramo, to je motiv da se pruži maksimum. Ja kao trener stalno ponavljam da izostanak jednog igrača ne sme da nas poremeti. Ja sa svojim momcima verujem i nadam da će se povređeni vratiti uskoro. Atić će ovih dana da se priključi treniranju, ali ne znamo u kom kapacitetu, a Karmajkl mora još da se pregleda. Imali smo neke različite dijagnoze, pa je na tom detaljnom snimanju utvrđeno da ima još jednu povredu, možda stariju… Nema bolove, a i on je pošten momak i sigurno će probati da igra. Ako ne protiv Mornara, onda se nadam protiv Budućnosti", rekao je Bajić.

Na kraju, još jedna lična potvrda za trenera – mesto selektora Severne Makedonije.

"Ja gledam iz nekog svog ugla, a to je da je vrhunac za svakog trenera da dobije poziv da bude selektor reprezentacije, nije bitno koje. Ja stvarno volim veliki izazov. A i kad se za vas odluči neko kao što je Pero Antić ili Todor Gečevski, a znate sa kojim trenerima su oni radili… Meni je stvarno čast i zadovoljstvo što sam dobio priliku da budem selektor takve reprezentacije. Ali, o njoj ćemo više kad za to dođe vreme", rekao je Dragan Bajić.