UPOZNAJTE GA

SRBIN OSVOJIO 3 LIGE ŠAMPIONA, A NEKAD NISMO ZNALI KO JE ON: Sale ga otkrio u Americi, odbio 2 zemlje zbog "orlova"!

Autor Nebojša Marković

Njegova porodica je emigrirala kad je bio dete, a rođak je i jednog našeg trofejnog reprezentativca.

Izvor: MN Press/Twitter/@BasketballCL/Printscreen

Završena je peta sezona FIBA Lige šampiona, a treću titulu osvojio je srpski košarkaš.

I to treću zaredom - naš Dejan Kravić ponovo se okitio trofejom!

Drugi put u devet meseci, košarkaši Burgosa osvojili su FIBA Ligu šampiona, a deo tog tima i ovog puta bio je Dejan Kravić!

Srpski centar je bio deo velikog uspeha španskog tima, koji je u finalu savladao tursku Karšijaku 69:54. Osim što je Burgos tako stigao do druge uzastopne titule, Srbin je ispisao istoriju.

Kravić je treći put uzastopno podigao pehar, jer je 2019. trofej osvojio sa Virtusom iz Bolonje, da bi prošle godine u pravi čas stigao u Burgos da osvoji trofej i u "zakasneloj" sezoni, pomeranoj zbog pandemije korona virusa.

Ali ko je Dejan Kravić, povremeni reprezentativac Srbije koji je mogao da predstavlja još dve zemlje?

ROĐEN U MOSTARU, PA EMIGRIRAO S PORODICOM

Kravić je rođen u Mostaru u tadašnjoj SFRJ, 9. septembra 1990. godine. Ipak, njegova porodica je ubrzo prebegla u inostranstvo, rešivši da se emigrira u Kanadu.

Naravno, rat koji je doveo do raspada Jugoslavije je bio glavni uzrok, a Kravić je u Kanadi dobio i njihov pasoš.

Upravo zbog svog mesta rođenja u Mostaru, Dejan je svojevremeno mogao da bira između tri selekcije, jer je mogao da nastupa i za Bosnu i Hercegovinu.

"OTKRIO" GA SALE ĐORĐEVIĆ

Kravić je posle odrastanja u Ontariju svoju koledž karijeru počeo 2012. na Univerzitetu Jork. Potom prelazi na Univerzitet Teksas, da bi 2014. profesionalnu karijeru počeo u - Grčkoj.

Igrao je za Retimno, a otprilike u to vreme, srpskoj javnosti Kravić postaje poznat zahvaljujući tadašnjem selektor Aleksandru Đorđeviću.

"Sale Nacionale" je Kravića pozvao na širi spisak reprezentacije Srbije pred Svetsko prvenstvo u Španiji. Mostarac je "preživeo" prvo, ali ne i drugo skraćivanje spiska, pa nije bio deo tima na glavnom delu priprema.

DEBI ZA SRBIJU DOČEKAO ŠEST GODINA KASNIJE

Izvor: MN Press

Kravić tada nije poneo dres Srbije na nekom zvaničnom meču, a u međuvremenu je nosio dresove Den Bosa, Ekselziora iz Brisela, Panioniosa, da bi 2018. stigao u Virtus iz Bolonje.

Tamo je godinu dana kasnije stigao upravo Đorđević, ali Kravić odlazi u Obradoiro. Odatle stiže u Burgos 2020. godine.

No, napokon je i Kravić dobio priliku da debituje za Srbiju i to u februaru 2020. godine. Selektor Igor Kokoškov ga je uvrstio na spisak za utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Kravić je u dresu Srbije debitovao protiv Finske 20. februara 2020. u pobedi "orlova" 80:58.

KRAVIĆ JE ROĐAK KOSTE PEROVIĆA

Kravić je visok 213 centimetara, a malo ljudi zna da je on rođak Koste Perovića, bivšeg igrača Partizana, Golden Stejt Voriorsa, Valensije, Barselone i Unikahe, kao i člana "srebrne" generacije Srbije na EP u Poljskoj 2009. godine.

"Bilo je to iskustvo koje nikad neću zaboraviti", rekao je Kravić za "London Free Press" o pozivu Srbije 2014. godine.

"Najbolja stvar kada sam dobio poziv je kada mi je rođak iz Beograda rekao da zbog mene svi u bivšoj Jugoslaviji sada znaju za prezime Kravić. Volim Kanadu i potpuno podržavam njen uspon, ali posvećen sam igranju za Srbiju i nastaviću da radim jako da bih se razvio da jednog dana predstavljam tu zemlju", rekao je Kravić pre sedam godina.

U tome je uspeo, a sada je i treći put postao osvajač FIBA Lige šampiona...