Legenda o sebi i Zvezdi

U ZVEZDI SI MORAO DA UČIŠ, ILI SI BUDALA! Cveletovih 80 u crveno-belom: Čoveče, šta ćeš više u životui?! (VIDEO)

Autor Mladen Šolak

"Zvezda mi je čak i fakultet odabrala", otkrio je legendarni Vladimir Cvetković u intervjuu za klupski sajt.

Izvor: YouTube/KK Crvena zvezda mts

Vladimir Cvetković (79), legenda jugoslovenske košarke i fudbala, proveo je celu svoju igračku karijeru u Crvenoj zvezdi, za nju nastupao od 1959. pa do 1972. Za to vreme je sa reprezentacijom SFRJ ostao upamćen kao izvođač istorijskih slobodnih bacanja za prvu olimpijsku medalju jugoslovenske košarke 1968.

Posle uspešne sportske karijere posvetio se svojoj struci, ekonomiji, i u njoj napravio još veće uspehe, jer je FK Crvena zvezda kao generalni sekretar vodio do najvećih uspeha - osvajanja titula prvaka Evrope i sveta.

U intervjuu za sajt KK Crvena zvezda povodom svog 80. rođendana 24. maja, on je govorio o košarci i o svom odrastanju na Malom Kalemegdanu, gde je došao iz rodne Loznice i zaigrao 1959, na poziv legendarnog Aleksandra Geca. 

Cvetković je otkrio kako se školovao uz košarku, pod budnim okom kluba.

"Zvezda strašno vodi računa o svojim igračima. Ja sam od prvog dana imao stipendiju, kad god sam imao neki problem oni su rešili. Interesantno je to da sam mislio da ću da studiram prava, jer je Pravni fakultet bio jedini ili jedan od jedinih na kojima nije bilo vežbanja, da bih mogao da treniram. Međutim Zvezda je rekla 'Ne, ti ideš na ekonomiju', jer je Ekonomski fakultet bio Zvezdin fakultet. Gec je na primer završio ekonomiju, kao i još mnogo igrača, imali su i profesore koji su mnogo voleli Zvezdu i onda su izlazili u susret, mogao si da polažeš kasnije, ili si imao opravdanje ako si išao na turneju ili ideš na utakmicu. Tako da sam upisao ekonomiju, a da nisam ni znao da postoji Ekonomski fakultet. Ta Kamenička ulica, stanica... Pored Kališa to mi je ostalo u najlepšoj uspomeni"

Izvor: MN Press

Cvetković je otkrio da je morao da uči zbog tadašnjeg školovanja ostalih košarkaša Zvezde, da ne bi zaostajao.  

"Počeo sam ozbiljno da igram i da učim. I kad su me pitali ponekad – zašto toliko učim, rekao sam im imam problem koji moraju da shvate. Zvezda je pre mene imala više od 50, 60 reprezentativaca i samo dvojica nisu završili fakultet. Ulaziš u takvu sredinu, u kojoj ne možeš da čitaš stripove ili romane, a ovaj uči. Mika Matić studirao je medicinu, Brana Kontić inženjer, (Ratomir) Vićentić inženjer, ovaj ekonomista... Ne možeš ti da budeš budala. I to je uticalo na stvaranje imidža Zvezde".

Možda će vas zanimati

Prvi je izabrani najbolji sportista Sportskog društva Crvene zvezde 1965, dobitnik Oktobarske nagrade Grada Beograda, Majske nagrade Republike Srbije, ordena zasluga za narod sa srebrnim vencem, ordena rada sa zlatnim vencem...

"Imam i titule Zvezde u košarci, titule posle u fudbalu... Šta ćeš više u životu čoveče? Osim zdravlja, nema jače medalje".

Izvor: MN Press

Cvetković je rekao da je Zvezda za njega čitav život, naglasivši koliko je vezan za nju i danas.

"Ako normalno istupiš i daš sa strane prednost familiji, onda mi je apsolutno sve. Život, prošlost, sećanja, lepota, sve. Nije ni čudo što ima toliko navijača, Zvezda ima nešto neobjašnjivo. Da ne deluje ružno, nikad nisam voleo da vređam protivnike, ali i na utakmici se vidi ko je zvezdaš, a ko partizanovac. Ta čuvena parola severa 'Zvezda je život, sve drugo su sitnice', to može da se tačno primeni na svakog zvezdaša. Ta plima zadovoljstva kad Zvezda nešto napravi, to nema cenu".

On je komentarisao i aktuelni trenutak fudbalskog i košarkaškog kluba.

"Nažalost, danas u sportu je primarna količina novca kojim raspolaže bilo koji klub u bilo kom sportu I nema velikog fudbalskog ni košarkaškog kluba bez ozbiljnijeg budžeta. Zvezda radi na tome zahvaljujući izuzetnim naporima vodećih ljudi, Čovića, pa i države, koja pomaže Zvezdi koliko je moguće, a da to ne remeti neke stvari... Mnogo je teško. Kako da igrate sa timovima gde jedan igrač ima veći ugovor nego ceo vaš tim. Klubovi koji tako stvaraju timove nisu ludi, to su ozbiljne procene kvaliteta igrača koji dolaze. Dugo će Zvezda da hramlje i u fudbalu i u košarci, sve dok Srbija kao zemlja ne poraste, što uopšte nije nemoguće, jer Srbija ide napred i svakim danom je sve bolja. Smatram da će ovaj izuzetno težak period da prođe i da će doći lepši dani i za srpski sport i za Zvezdu kao perjanicu srpskog sporta", dodao je Cvetković.

Za kraj, bio je upitan i da kaže kako bi opisao sebe kao legendu Zvezde?

"Sudbina i Bog su mu podarili da čitav život budem član Crvene zvezde i da pripadam Crvenoj zvezdi. Da li može da se više poželi nekome, nego da bude večni deo Crvene zvezde", završio je legendarni Cvele, pa kroz osmeh dodao pogledavši u kameru:

"Ovo bre ko 'Rat i mir' u p***".

vladimir cvetković
Izvor: YouTube/KK Crvena zvezda mts