Biseri!

2 NBA ZVEZDE, MVP ABA LIGE I BISER IZ VIŠEGRADA: Ovo je budućnost Srbije, Kokoškov je pozvao 4 talenta!

Autor Nikola Lalović

Košarkaška reprezentacija Srbije će u nikad jačem izdanju ići na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre!

Izvor: MN Press, Profimedia

Naši košarkaši moraju da izbore plasman na Olimpijske igre na kvalifikacionom turniru u Beogradu, a selektor Igor Kokoškov je napravio neverovatan spisak!

Tu je novi MVP Evrolige Vasilije Micić, a naravno najveće ime je Nikola Jokić. Od NBA igrača možemo da sastavimo petorku, a nekim imenima je Kokoškov iznenadio košarkašku Srbiju.

Kada se pogleda ceo spisak našeg tima, on zaista izgleda fenomenalno!

Ali to nije sve. Vrlo je bitno što Srbija ne mora da brine za budućnost, jer je selektor na spisak uvrstio četiri bisera koji će biti okosnica reprezentacije u narednim ne godinama, već možda i celu deceniju!

FILIP PETRUŠEV

Izvor: MN Press

Neverovatni centar nastavlja da dominira i u Superligi nakon što je pokupio sve moguće nagrade u ABA. Odluka da se vrati u Srbiju sa koledža je bila prava i on je sada na spisku. 

Igrao je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali to što mu se ime našlo na spisku pored Jokića, Milutinova i Marjanovića je konačno priznanje posle nestvarne sezone.

Čeka se da i on ode na draft i počne svoju NBA karijeru, a u ABA ligi je ove sezone beležio fenomenalne brojke. Imao je prosečno 23,7 poena uz 7,6 skokova.

ALEKSEJ POKUŠEVSKI

Izvor: Profimedia

I oni najoptimističniji nisu se nadali da će se ovako dobro snaći u NBA. U Olimpijakosu je bio u drugom timu, a Oklahoma je videla ogroman potencijal i rešila da mu pruži što više šansi na terenu. 

Na mesec dana je otišao i u razvojnu ligu da dobije još minuta i još samopouzdanja, a na kraju ga je Novi Sad spektakularno dočekao posle sjajne sezone preko okeana.

Igrač koji je potpuno unikatan i koji pokriva mnoge pozicije. Nominalno je krilni centar ili krilo, ali ko je gledao Oklahomu video ga je i na poziciji plejmejkera ove sezone.

Ima tek 19 godina, a na 45 mečeva u NBA prosečno je igrao čak 24 minuta. Za to vreme je davao 8,2 poena, beležio 4,7 skokova i tome dodavao 2,2 asistencije. Nemanja Bjelica polako zalazi u godine, ali izgleda da tu Srbija nema šta da brine!

ALEN SMAILAGIĆ

Izvor: Profimedia

Još jedan mladi NBA as iz Srbije koji pokriva pozicije tri i četiri. Nažalost nije se "Smajli" ni ove sezone naigrao, ali je na nekim mečevima pokazao da je napredovao. 

Od 2019. godine je u NBA, a ove sezone je najviše igrao u "bablu" razvojne lige gde je postizao 15 poena po meču i gde je pokazao da pre svega napadački može da bude izuzetna pretnja.

Publika u Srbiji ga nije mnogo gledala, ali ako prođe u konačan tim, možda ga bolje upoznamo upravo u "Pioniru". Svakako ne treba žuriti, tek mu je 20 godina i ima vremena da napravi korak dalje u karijeri.

DALIBOR ILIĆ

Izvor: MN Press

Još jedan igrač iz ABA lige koji se našao na spisku. Mladi krilni košarkaš iz Višegrada ima 21 godinu i bio je bitan član Igokee ove godine. Tim Dragana Bajića je bio jedno od najprijatnijih iznenađenja lige, dogurali su do polufinala gde su namučili Zvezdu, a Ilić je bio bitan član ekipe. 

Najbolje partije je pružio protiv Partizana sa 16 i u meču sa Cedevita Olimpijom kada je stigao do 15 poena. Sa U18 reprezentacijom Srbije je 2018. godine osvojio evropsko zlato, a sa selektorom Kokoškovom se već upoznao jer je bio na spiskovima reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

On svom timu donosi čvrstinu i skok, a ukoliko unapredi napadački arsenal i bude konstantniji može se od njega očekivati ozbiljna karijera.