MONDO intervju

VIŠE NISMO MALA SRBIJA, DONOSIMO MEDALJE: Legenda najavila povlačenje, za MONDO kaže - BIĆE SUZA U TOKIJU!

Autor Tamara Ranković

Sa 23 je htela da završi karijeru, a zapravo je ušla u legendu. Donela je Srbiji veliku radost, a sada pred kraj karijere za MONDO otkriva - biće suza u Tokiju!

Izvor: MNPress

Dala je sve za Srbiju, sada je pred krajem, ali poručuje - boriću se za ovaj dres do poslednjeg minuta!

Počela je još 2006. godine u crvenom-belu dresu, a danas 15 godina kasnije često uz njeno ime, apsolutno zasluženo, stoji epitet najbolje srpske košarkašice. Nažalost, uskoro će reći zbogom dvoranama i parketu.

Sonja Vasić odlučila je da po završetku Olimpijskih igara stavi tačku na bogatu profesionalnu košarkašku karijeru, i to je vest koju su mnogi dočekali setno jer je poznato da je ova dama Srbiji donela mnogo.

Igrala je za Crvenu zvezdu, Barselonu, Burž, Spartak iz Moskve, Čikago Skaj, USK Prag da bi njen poslednji klub bio Đirona.

Trofejna košarkašica za MONDO je pričala o očekivanjima u Tokiju kao i tome kako gleda na kraj uspešne karijere, a u razgovor se uključio i njen suprug Miloš Vasić, veslač koji će se na Olimpijskim igrama takođe boriti da Srbiji donese medalju.

Sonja se raduje pakovanju za Tokio i već uzbuđeno priča o tome, ali ipak pre nego što dođe do toga mislima je najpre fokusirana na drugo veliko takmičenje koje čeka Srbiju.

Iako uskoro završava karijeru gleda na duge staze i želi da srpska ženska košarka nastavi putem kojim je krenula sa ovom generacijom.

"Mi prvo pričamo o Evropskom prvenstvu. Mesec dana pre Tokija imamo to takmičenje koje je baš bitno jer je kvalifikaciono za Svetsko prvenstvo i onda ne možemo da dozvolimo da sledeće godine propustimo veliko takmičenje, mora da se razmišlja i u budućnosti. Onda to povlači komplikovano pitanje forme, kako ćemo je održati da ne bude nikakvih problema", objasnila je košarkašica.

Raspored se zbog pandemije korona virusa zakomplikovao pa će tako naše devojke morati da pronađu za kratko vreme gorivo kako za Evropu (od 17. do 27. juna) tako i za Tokio mesec dana kasnije.

"Imamo komplikovanije leto, pogotovo što je odlaganjem dodatno samo još godinu dana, dobije se iskustvo, ali sa godinama nisi mlađi. Tokio će biti specifičan za našu reprezentaciju koja ima srž generacije već godinama  i dosta je drugačija priča u Riju gde smo napravile rezultat van svih očekivanja", ispričala je Sonja koja je sa saigračicama na prethodnim Olimpijskim igrama osvojila bronzu. 

Reprezentacija Srbije od 2013. nije propustila nijedno Evropsko prvenstvo, dok su Srpkinje na prethodnom osvojile takođe bronzano odličje. Sonja želi još medalja!

"Mi se uvek nadamo, možda nije realno, ali mi verujemo da može uvek da se napravi iznenađenje. Sa trudom radom i borbenošću je sve moguće tako da ko zna možda to u Tokiju donese rezultat", sa širokim osmehom na licu je rekla Sonja.

Izvor: MN Press

Proslavljena košarkašica istakla je da ipak sada ona i devojke nose teret uspeha na leđima.

"Jeste teško mentalno sa jedne strane, postoji opterećenje jer nismo više mala Srbija na mapi ženske košarke, sada imamo jedan kontinuitet od šest godina, donele smo tri velike medalje i taj pritisak je nešto s čime se mora nositi", ispričala je ova dama, ali i opet dodala vedriju stranu priče.

"Sa druge strane, poznajem nas. Uvek smo motivisane i ambiciozne. Same sebe guramo napred, nikada nama niko neće staviti veće breme nego što mi same sebi stavimo tako da se ne bojim motivacije, samo me brine fizički faktor - koliko možemo da izdržimo", rekla je nasmejana i optimistična Sonja.

Srbiju u grupi na Olimpijskim igrama čeka paklen žreb (Koreja, Španija, Kanada), ali ni to ne plaši uspešnu košarkašicu koja je najpre duboko uzdahnula, ali onda rekla "Nek nam do dadatni motiv".

"Kada se ide po olimpijsku medalju ne može da se očekuje da će bilo ko biti lak protivnik, tu nema lakih ekipa. Posrećilo nam se sa Korejom koja je najslabija od azijskih ekipa, mada oni igraju stil koji nam ne leži. Imamo Španiju i Kanadu koje su nam obe uzele u Riju skalp, Španija već godinama, nadam se da će to biti dodatni motiv jer je cilj izaći iz grupe.U nokaut fazi je sve moguće..", objasnila je za naš portal Sonja.

Izvor: Profimedia

Tokom karijere pratio je niz povreda, prva se već dogodila kada je imala 23 godine. U tom momentu htela je da stavi tačku, ali na sreću ostala je borbena i nakon svake povrede dolazila sve jača. Sada je ipak najavila definitivni kraj karijere.

"Pretpostavljam da će biti suza. Završavam karijeru, ali i zatvaram čitavu jednu epohu uspeha sa reprezentacijom. Iz klubova gde sam igrala ima samo par drugarica, u reprezentaciji se sve družimo i iznad svega poštujemo, tako da će definitivno biti emotivno. Na neki način, to je i draž jer ja ne mogu da zamislim lepši kraj nego sa njima na terenu i da mi one trče u zagrljaj. Zato sam tako i isplanirala", setno je rekla Sonja kojoj je primarni plan za budućnost biti proširenje porodice.

"Imam neke ideje, ali nemam određeni plan jer je prvi cilj proširenje porodice. Sada u košarci imam još dva meseca i kažem sebi: 'To je još dva meseca sada grizi jače nego ikada'. I dalje sam u ovom trenutku i to što presecam na neki način svoj život će me stići tek kasnije", istakla je košarkašica.

Dok je ona govorila o proširenju porodice, isplivao je širok osmeh na licu njenog supruga Miloša Vasića koji je sedeo pored nje. On će takođe u Tokiju probati da donese Srbiji medalju u veslanju, a u tome će mu pomoći pre svega Sonjina podrška.

Dok su zaljubljeno gledali jedno u drugo prisetili su se koliko je njihova ljubavna priča donela sportskim karijerama.

Sonja Petrović i Miloš Vasić.
Izvor: Instagram/sonjavasic5/Screenshot

"Ona zna sama kako treba da se fokusira i radi. Samo nek uživa u svojoj poslednjoj utakmici za reprezentaciju", počeo je da priča Miloš, a Sonja ga je nasmejano prekinula.

"Milošev zadatak je da spušta loptu, ja sam žensko mi smo dramatične", rekla je Sonja koja kaže da joj je supurg doneo smirenost.

"Dobri rezultati su bili posledica tog našeg uticaja jedno na drugo, Miloš je meni doneo na staloženosti i svestranosti .Košarka je bila ceo moj život, tolika opsednutost ume čak i da škodi, dok sam ja Milošu doprinela u čemu?", upitala je Sonja svog supurga  koji se na trenutak i zbunio.

"Pa dosta je stvari, unela mi je kvaliteta, takođe sa te strane svestranosti, bio sam fokusiran samo na veslanje i treninge. Jedno drugom smo doneli mnogo i to nas je podiglo i upotpunilo kao osobe", zaključio je veslač.

Ljubav, sloga i bračni život daju snagu, a ovo dvoje sjajnih ljudi snagu troše na - Srbiju!

Uskoro kreću na svoje pohode, gde će dati sve od sebe da zajedno donesu tri medalje Srbiji - jednu veslačku, a dve košarkaške.

Mi možemo samo da im poželimo sreću i kažemo - ponosni smo što ste naši!