Mondo intervju

ZA KLINCE SA DORĆOLA ĆETE TEK ČUTI! Jojić za MONDO - Naši mladi dolaze, obratite pažnju na njih!

Autor Mladen Šolak

"Sledeće sezone ćemo potpuno podmladiti ekipu i uz nekoliko iskusnijih igrača dati talentima šansu da se razviju. Biće veoma zanimljivo pratiti Dinamik", rekao je za MONDO prvi čovek kluba Velibor Jojić.

Izvor: MN Press

Beogradski KK Dinamik izgradio je prethodnih godina reputaciju ambicioznog kluba, okrenutog ka radu sa mladima. U prošloj sezoni potvrdio je to opredeljenje osvojivši dve medalje u mlađim uzrastima, jer su bronzu izborili i kadeti i juniori.

U razgovoru sa prvim čovekom kluba Veliborom Jojićem pričali smo o sadašnjosti i budućnosti kluba, koja će počivati upravo na mladim igračima.

"Završili smo sezonu na četvrtom mestu u Košarkaškoj ligi Srbije. Pošto smo imali jako mlad tim, razumljivo je i da forma mladih igrača osciluje, ali mi imamo razumevanja za to. Napredovali su i naše opredeljenje ostaje rad sa mladim igračima", rekao je Jojić za MONDO.

Medalje u mladim kategorijama su lepo priznanje, a ujedno i najava da će talenti dobiti šansu i u "A" timu, kod trenera Saše Nikitovića.

"Jedini smo klub koji je osvojio dve medalje, u kadetskom i juniorskom uzrastu i jako smo ponosni na to. Rad sa mladima je nama jako važan, a kada se na kraju dogodi i lep rezultat, to onda sve zaokružuje i daje potvrdu da je urađen dobar posao. Oni će dobiti šansu da nastave svoj razvoj i u prvom timu, a nama je cilj da okupljamo mlade i da stvaramo i dobre košarkaše i vaspitane ljude, jer kod nas dobijaju vaspitanje na način koji kod kuće verovatno ne mogu da imaju. To nam je jako važno".

Dinamik će sledeće sezone takođe imati jako mlad tim. "Ne znamo sastave drugih i ne možemo da tvrdimo da ćemo biti najmlađi, ali svakako ćemo biti među najmlađima", rekao je Jojić.

"Za sledeću sezonu je svakako plan da imamo sedam mladih igrača, kojima ćemo dodati tri starija, koja će im pomoći svojim iskustvom i u razvojnom i u rezultatskom smislu. Ti mladi igrači imaće priliku da igraju KLS, a možda i da učestvuju u završnici Kupa Radivoja Koraća, a i u Superligi Srbije i mislimo da je to velika šansa da dodatno napreduju".

Među talentovanim klincima Dinamika izdvajaju se MVP i najbolji strelac Kadetske lige Srbije, plejmejker Ilija Milijašević, najbolji skakač Kadetske lige Srbije, centar Filip Malešević (koga najavljuju i kao "novog Pokuševskog") najbolji asistent Juniorske lige Stefan Stefanović, kadet Jovan Ristić, kao i reprezentativci Srbije Medarović, Dabović, Zimonjić...

Malešević je u toku proleća debitovao za prvi tim i postao najmlađi senior koji je zaigrao za Dinamik.

"Saša Nikitović je tokom sezone preuzeo tim od Mira Alilovića, kome smo jako zahvalni za sve što je uradio. Nikitović je non-stop u hali sa igračima, ona im je praktično druga kuća i zaslužio je posle godina rada sa tim talentima da sada nastavi njihov razvoj i u prvom timu. Odlično ih sve poznaje i biće veoma zanimljivo pratiti kako dalje napreduju u seniorskoj košarci".

Izvor: MN Press

Dinamikov biser - Filip Malešević (15, 216)

"Filip je igrač koji zaslužuje pažnju i sa kojim se posebno radi, s obzirom na njegovu visinu. Brinemo o njegovoj motorici, kao i svim detaljima, pa ima i treninge u bazenu, za kičmu i za grudni koš. Na sve obraćamo pažnju i briga o igračkom i ljudskom razvoju naših košarkaša nam je izuzetno važna", rekao je Jojić

Sa druge strane, igrači koji su nosili igru Dinamika, Turčin Mert Akaj, Slovenac Gregor Glas, Crnogorac Bojan Tomašević, nalaze se pred odlaskom iz kluba u veće sredine.

"Akaj i Glas su se prijavili na NBA draft i to će takođe ostati opredeljenje Dinamika. Napredovali su u klubu i sada zaslužuju da grade karijere na višim nivoima, kao što su na primer Evrokup i jače lige", rekao je Jojić.

Za to vreme, novi tim Dinamika nastupaće u po svemu sudeći reformisanoj Košarkaškoj ligi Srbije, koja bi mogla da se igra u dve grupe od po 10 timova i uz učešće mladih timova Crvene zvezde i Partizana.

Jojić je izneo stav Dinamika o toj najavljenoj reformi sistema.

"Jesmo za svaku reformu koja podrazumeva više prostora za mlade igrače i za razvoj košarke. Sa druge strane, ne podržavamo podelu lige na dve grupe, jer želimo da igramo sa svima, a takođe želimo i da budu jasno definisana pravila, koja će definisati i situacije u kojima bi Partizan i Crvena zvezda eventualno 'spuštali' igrače iz prvog tima za određene utakmice. To bi onda moglo da stvori situacije koje nisu fer, kao što nismo ni za to da Zvezda i Partizan mogu da imaju od četiri do šest stranaca, dok bismo mi mogli da imamo do dva inostrana igrača", rekao je Jojić za MONDO.

"Dakle, mi jesmo za svaku inicijativu koja će doprineti razvoju lige, naša saradnja sa Košarkaškim savezom Srbije i Košarkaškom ligom Srbije je odlična, ali želimo da uslovi budu definisani na dobrobit svih i da to bude fer i ravnopravna trka", dodao je prvi čovek Dinamika.

Jojić je posebno naglasio značaj pomoći koja je klubovima stigla od države, preko KSS-a.

"Sezona je bila jako teška, prožeta koronom i problemima i slobodno mogu da kažem da bez pomoći države preko Košarkaškog saveza Srbije ne bismo opstali. Došla je u pravom trenutku, kada smo već počeli da se pitamo šta ćemo i kako ćemo, i slobodno mogu da kažem da je to bila ruka spasa. Ovo nije politika, već činjenica. Veoma su nam pomogli i jako smo zahvalni za to", dodao je Jojić.

Takođe, prvi čovek Dinamika pomenuo je KSS i u čestitkama na račun selektorke Marine Maljković i košarkašica koje su osvojile evropsku titulu u Španiji.

"Želim i u svoje i u ime kluba da čestitam ženskoj košarkaškoj reprezentaciji, igračicama, Marini Maljković i KSS-u na velikom uspehu i opsvajanju Eurobasketa. Obradovali su nas sve i dugujemo im veliku zahvalnost za uspehe koje godinama postižu".