Košem u zadnjoj sekundi!

SPEKTAKL! U ZVEZDI SE KRATKO ZADRŽAO, ZA ČEŠKU KIDA I U 38. GODINI! Šilb i Satoranski za ISTORIJSKU pobedu - korak do OI

Autor Mladen Šolak

Spektakularna utakmica u Kanadi i neverovatna pobeda Češke!

Izvor: MN Press

Sjajan meč i istorijska pobeda Češke u prvom polufinalu kvalifikacionog turnira u Kanadi. I to protiv domaćina!

Veteran Blejk Šilb, koga ovdašnji navijači pamte po kratkoj epizodi u crveno-belom u sezoni 2013/14, postigao je 31 poen, pa umalo postao tragičar. Srećom po njega, tu je bio fenomenalni Tomas Satoranski, da postigne koš za pobedu, da senzacionalno eliminiše favorizovanog domaćina i da dovede Češku na korak do istorijskog, prvog plasmana na Olimpijske igre!

Kanada - Češka 101:103 (27:29, 17:23, 16:15, 34:27, 7:9)

Pogledajte koš za pobedu, kojim su Česi zakazali finale za noć između nedelje i ponedeljka (1.05), protiv pobednika evropskog derbija Turska - Grčka (ove noći, od 1.35)

Dugo se Česi ne bi pomirili sa porazom da ovaj šut nije ušao. U poslednjoj četvrtini imali su razigranog Šilba (31, poen, sedam asistencija), imali su i vođstvo od čak 10 poena na početku poslednjeg minuta, ali su onda sve to prokockali.

Šilb je umalo postao tragičar jer je u tom periodu poklonio jednu loptu domaćima, zatim promašio šut u poslednjem napadu, a nekadašnji prvi "pik" sa NBA drafta Endrju Vigins bio je tu da nekako Kanadu održi u životu. U poslednje 22 sekunde krilni košarkaš Minesote sam je sačuvao tim Nika Nursa, vrativši ga sa minusa od šest poena pogotkom uz faul, pa trojkom za produžetak.

Pogledajte kako je sve to uspeo:

Česi su ostali u šoku, Kanađani su u produžetku poveli 99:94 pogocima beka Nju Orleansa Nikejla Aleksandra Vokera i "svingmena" Njujorka Ar-Džej Bareta, ali su Evropljani ipak našli energiju da ne ispuste sve dobro što su uradili u Viktoriji.

Češki veteran, krilni centar Patrik Auda pokrenuo je ekipu, Šilb je postigao jako bitnu trojku, a Satoranski je u završnici znao kako da šokira Kanadu i da dovede svoj tim na korak do sna - prvog plasmana na Olimpijske igre.

Ova češka generacija, koju predvode Jan Veseli, Satoranski i Šilb, godinama unazad radila je velike stvari i nikako je ne bi trebalo unapred otpisivati protiv Turaka ili Grka naredne noći.

KANADA: Dort 6, Hejns, Aleksander Voker 21, Džozef 3, Pauel 6, Lajls 10, Baret 23, Benete, Dornekamp, Vigins 22, Mulder, Nikolson 10.

ČEŠKA: Auda 16, Vjoral, Samoura, Satoranski 18, Šilb 31, Balvin 14, Sirina 6, Peterka 3, Bohačik 7, Serhnal, Paliza, Veseli 8.