BUM

BOMBA U ABA LIGI, STIGAO STRAŠAN ŠUTER OD 175 CM! Cedevita dovela najboljeg strelca VTB, samo je Šved mogao da ga prati!

Autor Mladen Šolak

Zvučna vest iz Ljubljane - Markus Kin je novi igrač Cedevita Olimpije!

Izvor: Profimedia

Na dan kada je nagoveštena još jedna bomba u Partizanu, Cedevita Olimpija potvrdila je da je dogovorila veliki posao - dolazak Amerikanca Markusa Kina (26, 175 centimetara).

On je prošle sezone bio najbolji strelac VTB lige u kojoj je nastupao za Kalev, sa kojim je osvojio zajedničku ligu Estonije i Letonije.

Ne dozvolite da vas zavara njegova visina, on je izvrstan šuter i postizao je po 20 poena za Kalev u VTB ligi. Samo je Aleksej Šved davao 23,3, ali je odigrao devet utakmica manje od Kina.

Pogledajte kako igra Kin.

Markus Kin
Izvor: YouTube/VTBUnitedLeague

Kin je bio zapažen talenat u srednjoj školi Erl Voren u San Antoniju (dao više od 1.600 poena), potom je studirao na koledžu Jangstoun stejt i Central Mičigen, gde je postizao po 20,8 poena u proseku.

Na NBA draftu 2017. nije bio izabran, pa je počeo profesionalnu karijeru u drugoj ligi Italije, gde je nastupao za Kaljari i davao po 18,5 poena. Potom je odabrao egzotični put i preselio seu Aziju, na Tajland, pa se 2018. vratio u Ameriku igrao za Memfis Hasl, razvojni tim Grizlisa.

Put ga je odatle opet odveo u Aziju, u Južnu Koreju, pa na Tajvan, gde je imao veoma zanimljivu epizodu zato što tamošnje prvenstvo nije bilo prekidano zbog korone, a on je postizao po 25,2 poena po utakmici.

Izvor: Profimedia

Nakon takvih putovanja prihvatio je poziv Kaleva da se vrati u Evropu i u Estoniji se potpuno afirmisao. U VTB ligi je uz sjajni prosek po utakmici bio jako precizan, pa je pogodio 41,4 odsto pokušaja za tri poena.

Sve to kvalifikovalo ga je da dođe u Cedevita Olimpiju kao jedno od najzvučnijih pojačanja u ABA ligi sledeće sezone. Biće veoma zabavno pratiti regionalnu košarku u takmičarskoj 2021/22.