IN MEMORIAM

UMRO ČUVENI JUGOSLOVENSKI ARBITAR: Važio za najboljeg, pamti se i prekid meča Jugoplastika - Partizan

Autor Milutin Vujičić

Umro je Zdravko Kurilić, možda i najbolji arbitar kojeg je bivša Jugoslavija imala.

Izvor: YouTube/Baloncestoyugoslavo

Zdravko Kurilić, proslavljeni košarkaški sudija iz Tuzle, preminuo je jutros u ovom gradu u 68. godini.

Kurilić je godinama bio jedan od najistaknutijih evropskih sudija, a kruna karijere bilo mu je učešće na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu.

Bio je i najbolji sudija prvenstva Jugoslavije, po mnogima najbolje evropske lige u to doba.

Suđenjem je počeo da se bavi 1977. godine, a prije početka sudijske karijere aktivno se bavio košarkom.

Važio je, takođe, i za velikog prijatelja proslavljenog košarkaša Mirze Delibašića, što je često isticao u prvi plan, dok ga mnogi pamte i po finalnoj utakmici Jugoplastike i Partizana u Splitu iz 1989. godine koja je prekinuta kada su crno-beli napustili parket.

Jugoplastika je vodila 75:70 na 28 sekundi do kraja i Žarko Paspalj je bio na liniji za slobodna bacanja, međutim tada se Duško Vujošević posvađao sa sudijom Kurilićem i isključen je.

Ubrzo potom svi košarkaši Partizana su napustili teren i nisu želeli da završe utakmicu, pa je meč registrovan pobedom Jugoplastike. Crno-beli su posle priznali da su pogrešili i da nije trebalo da napuste teren, ali su bili nezadovoljni ponašanjem publike.

Jugoplastika - Partizan (sport)
Izvor: YouTube/Baloncestoyugoslavo

"Udaren sam novčićem, tad mi se od muke sve zacrnilo pred očima. Neka smo napustili parket, nismo imali normalne uslove za igru. Suđenje? Katastrofa. Igračima Jugoplastike svaka čast", rekao je Divac.

Besan je bio i Aleksandar Đorđević.

“Zašto nam u Splitu stalno viču: Cigani, cigani! Zašto nas zovu pederima, zašto? Ja nisam ciganin, a oni koji me zovu ciganinom, veliki su seljaci", dodao je legendarni košarkaš koji je dan kasnije rekao da su crno-beli prenaglili sa odlukom da napuste teren.

Tagovi