Srećom tako odlučio!

ODLUKA KARIJERE SVETISLAVA PEŠIĆA, A NIJE NI POMIŠLJAO NA TO: Bio sam direktor, a onda me je pozvao 1 čovek i počelo je!

Autor Nikola Lalović

Kako je počela jedna od največih karijera u evropskoj košarci!

Izvor: MN Press

Svetislav Pešić je opet u centru pažnje pošto se pominje kao mogući novi selektor reprezentacije Srbije. Iskusni stručnjak je vodio naš nacionalni tim do velikih uspeha, osvojio je sa reprezentacijom zlato na Evropskom prvenstvu u Istanbulu 2001. godine i zlato na Mundobasketu održanom u Indijanapolisu godinu dana kasnije. 

Njegova trenerska karijera počela je na mestu velikog igračkog uspeha. Sa Bosnom je osvojio Evroligu 1979. godine, a samo tri godine kasnije je seo na klupu tog tima. Ispostavilo se da je slavna igračka karijera zapravo sitnica u odnosu na ogromne buduće trenerske uspehe. 

A sve se to desilo slučajno i po njegovom priznanju, bez najave. Svetislav Pešić te 1982. godine nije imao ni najmannu nameru da postane trener!

"Dok sam igrao nisam ni pomišljao da budem trener. Nikada nisam želeo da se bavim tim poslom. Boša je otišao u reprezentaciju, pa u Italiju", rekao je jednom prilikom Pešić za TV Arena sport. 

Bogdan Tanjević je osvojio evropsku titulu sa Bosnom, a onda krenuo dalje. Zamenjo ga je Draško Prodanović, ali rezultati su bili sve gori. Kada je on dobio otkaz odjednom se pojavila ideja koja nam je podarila jednog od najboljih evropskih trenera svih vremena. 

"Bio sam direktor, pozvao me je jedan čovek i rekao mi da me želi za trenera. I tako je počelo. Draško je 1982. napustio klub i trebalo je da budem prelazno rešenje, dok se ne nađe pravi čovek za trenera. I dok je Bosna tražila trenera, ja sam preuzeo ekipu", ispričao je Pešić. 

Onda su došle pobede, a upravo te pobede su donele Jugoslaviji, Srbiji, Nemačkoj, ali i Crvenoj zvezdi, Albi, Realu, Lotomatici, Barseloni i nizu drugih klubova velike pobede u buduućnosti. 

"Počeli smo da pobeđujemo i bili dosta dobri. Bio sam neiskusan, nisam imao pojma. Imao sam dobre pomoćnike, polako sam se privikavao na novu funkciju. Tu sezonu smo završili kao treći, Šibenka je bila prva. Između nas Partizan sa Borom Džakovićem", ispričao je Pešić. 

Na kraju je osvojio titulu sa Bosnom te sezone, savladao je Šibenku u finalu plej-ofa, a ostalo je istorija.