Ajmo kraljice!

ZLATNE SRPKINJE IDU PO MEDALJU U TOKIO, ALI U IZMENJENOM SASTAVU! Na OI ne putuje isti tim koji je osvojio Evropu!

Autor Tamara Ranković

Srpske košarkašice otputovale su na Olimpijske igre.

Izvor: Profimedia

Evropske šampionke krenule su na put po novo oličje.

Srpske košarkašice koje su na nedavno održanom Evropskom prvenstvu osvojile zlatnu medalju otputovale su na Olimpijske igre u Tokio.

U avionu koji je u ponedeljak poleteo sa beogradskog aerodroma našlo se 12 igračica koje će predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama. Iako je bila pozitivna na koronu, kao i njen suprug Miloš, Sonja Vasić se oporavila i krenula na put sa devojkama.

Najbolja srpska košarkašica emotivnom porukom najavila je polazak, a uz nju su tu još 11 saigračica međutim u izmenjenom sastavu od onog sa Evropskog šampionata.

Pred put u Japan selektorka Marina Maljković odlučila je kojih 12 će braniti boje Srbije u Tokiju. U odnosu na tim koji je nedavno osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Valensiji, napravila je jednu izmenu – umesto Maše Janković, u tim se vratila Dragana Stanković. 

Ovo su devojke koje idu po medalju: Maja Škorić, Dajana Butulija, Jelena Bruks, Saša Čađo, Aleksandra Crvendakić, Ana Dabović, Angela Dugalić, Nevena Jovanović, Tina Krajišnik, Sonja Vasić, Dragana Stanković i Ivon Anderson. 

Po dolasku u glavni grad Japana, naše košarkašice smestiće se u Olimpijsko selo i tamo će se pridružiti ostalim srpskim olimpijcima. Naše košarkašice u Tokio putuju kao aktuelne evropske šampionke i kao nosioci bronzane medalje sa Olimpijskih igara u Riju 2016. godine.

Zanimljivo je istaći da su naše košarkašice i na Olimpijske igre u Rio putovale kao aktuelne šampionke Evrope.

Na konferenciji za medije koja je održana na beogradskom aerodromu pred poletanje selektorka Marina Maljković istakla je da devojke nisu imale puno vremena za odmor, ali da su navikle da se snalaze sa svim problemima.

Mi volimo da radimo u miru, i da idemo korak po korak. Bez pauze smo, ali mi Srbi smo nacija koja ume da se snađe i da reaguje na sve vrste pritiska i da pronađe najbolje moguće rešenje. Moram da napomenem i veliko zadovoljstvo što smo deo ove porodice, svi smo jedan tim. A posebno mi je drago da kao osnivač Instituta za ženski sport mogu da istaknem da imamo 44 takmičarke i 42 takmičara. Osećam veliki ponos zbog toga", navela je uspešna selektorka.

Izvor: Printscreen/RTS

Kapiten naše reprezentacije Jelena Bruks veruje da je tim spreman za novi izazov!

"Biće totalno drugačije. Mi moramo biti spremne i Olimpijski komitet nas je spremio na to što nas čeka. Verujem da smo spremne, i kao na svakom prvenstvu idemo korak po korak. Nadam se da ćemo se u Srbiju vratiti sa osmehom na licu" , rekla je Jelena.

Izvor: MN Press

Sonja Vasić proglašena je za najbolju košarkašicu na Evropskom prvenstvu, prebrodila je i koronu i sada je spremna da ponovo pokaže dominaciju u Tokiju.

"Mi tamo odlazimo sa titulom prvaka Evrope i to govori da mi same imamo velike ambicije. Uvek sa ponosom predstavljamo Srbiju i obično donosimo dobre rezultate, nadam se da će tako biti i sada", istakla je Sonja koja će nositi zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja Igara zajedno sa Filipom Filipovićem.

"Za mene je ogromna čast što sam deo Olimpijske porodice, a između toliko predstavnica ženskog sporta, izabrati mene je neverovatno. Pre svega, to je ogromna odgovornost i nadam se da ću je ispuniti. Nadam se da će se zastava na otvaranju vijoriti visoko i da ćemo Filip i ja to izneti kako treba",  rekla je Sonja Vasić.

Izvor: MN Press

 Standardna reprezentativka Srbije Ana Dabović bila je kratka, ali dovoljno jasna.

"Dale smo sve od sebe od početka leta i nadam se da će to doneti rezultate", poručila je Dabović.

Ana Dabović
Izvor: MN Press

Devojka koja je oduševila Srbiju, Ivon Anderson posle glasnog pevanja himne u Španiji spremna je da zapeva "Bože pravde" i u Tokiju

"Uzbuđena sam i srećna što sam deo ovog tima. Ovo mi je ostvarenje sna", poručila je nasmejana Ivon.

Izvor: Instagram/Printscreen/yvonnea12/MNPress

 Prva utakmica u grupnoj fazi naše košarkašice očekuje 26 jula kada će protivnik biti reprezentacija Kanade.