Možete vi to!

SRPSKI DRIM TIM JURI PRVO ZLATO U ISTORIJI OI: Crta nam se meta na leđima, ali najbolji ikada nas vodi do trona! 

Autor Nikola Lalović

Srbija je dočekala i to da je basket 3x3 olimpijski sport, pa će od 86 predstavnika u Japanu četvorica biti naši sjajni basketaši koji već godinama dominiraju na svetskoj sceni.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MNPress

Ovo je prvi put da se basket 3x3 pojavljuje na Olimpijskim igrama, a još 2010. kada se ovaj sport pojavio na Omladinskim olimpijskim igrama znalo se da je pitanje vremena kada će se on zaigrati i pod olimpijskom zastavom.

FIBA je basket 3x3 uzela pod svoje okrilje 2007. godine kada je isprobala ovaj format košarke na nekoliko takmičenja u Makau, Dominikanskoj Republici i Indoneziji, a u deceniji iza nas popularnost sporta je eksplodirala.

Koliki kvalitet Srbija poseduje svedoči i svetska rang lista gde su u prvih pet na svetu četiri srpska basketaša, a u šest najboljih timova sveta nalaze se Liman (prvo mesto), Novi Sad (peto mesto) i Ub (šesto mesto).

DOBRO POZNATA IMENA!

Svi 3x3 basketaši uglavnom igraju i košarku, ali sigurno najpoznatija imena koja dolaze na olimpijski turnir su dugogodišnji košarkaški reprezentativac Rusije Anton Ponkrašov i jedan od najboljih poljskih košarkaša svoje generacije Pržemislav Zamojski, dugo godina lider Zjelone Gore.

Srbiju će na Olimpiskim igrama u Tokiju predstavljati Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić, dok će trener biti Goran Vojkić.

UVEK NAJBOLJI UVEK ZLATNI, UVEK NA METI!

Izvor: Profimedia

Još krajem maja desilo se prvo veliko iznenađenje vezano za prvi olimpijskim turnir u basketu 3x3 u istoriji. Na kvalifikacionom turniru u Gracu reprezentacija Amerike je poražena od strane Holandije i nije se kvalifikovala na OI! 

Sa Amerikancima ili bez njih Srbija je svakako najveći favorit za osvajanje zlata. Podatak da je samo dva puta otkako se održava Svetski kup u 3x3 basketu Srbija ostala bez zlata (srebro 2014. i četvrto mesto 2019.) dovoljno govori. Kao što je to rekao najbolji igrač ovog tima:

"Olimpijske igre su svakako za sve nas kruna karijere. Imaćemo metu na leđima, jer će svi želeti da nas pobede i skinu sa trona".

ČUDNA PROGNOZA, SRBIJA NIJE PRVA?

Iako Poljska nema nijednog basketaša među prvih 50 na FIBA rang listi i AP ih je iz nekog razloga projektovao kao favorite za osvajanje zlatne medalje. Srbiji je prognozirano srebro, a na trećem mestu se vidi Letonija.


Predvodnik ove generacije Srbije je Dušan Domović-Bulut, dugogodišnji prvoplasirani na svetskoj rang listi i po mnogima za sada najbolji basketaš u istoriji 3x3 sporta. Za Srbiju je do sada u karijeri osvojio četiri zlata na svetskim prvenstvima i dva zlata na evropskim, a u 35. godini bi mu olimpijsko zlato bilo kruna karijere. Dva puta je bio MVP svetskih prvenstava, jednom MVP evropskog i u njega će biti uprte sve oči na ovom turniru.

On je trenutno peti na svetu, a u to što su tu i drugoplasirani sa svetske rang liste Aleksandar Ratkov i trećeplasirani Mihajlo Vasić dovoljno govori o jačini tima.

Dejan Majstorović se nalazi na 22. mestu svetske rang liste, a o njegovom kvalitetu govore nadimak "Maestro" i titula MVP-a FIBA svetskog kupa iz 2017. godine kada je za Srbiju osvojio titulu svetskog šampiona.

Jedini čovek koji je bolje rangiran na svetskoj rang listi od srpskih basketaša je Letonac Nauris Miezis, a Letonci na ovaj tim vode kompetan tim Rige. Ovo je drugoplasirana ekipa na svetu iza Limana koji predvodi Aleksandar Ratkov.

Srbija je imala taj luksuz da kombinuje igrače iz nekoliko najboljih svetskih timova, dok su ostale ekipe uglavnom povele uigrane timove koji već dugo igraju zajedno. Ipak, svi naši reprezentativci se odlično poznaju, a već godinama se naš tim sprema za ovo takmičenje.

Sistem takmičenja je takav da će igrati svako sa svakim i da će naš tim redovno igrati dva meča dnevno. Od osam ekipa šest ide dalje, s tim što dva prvoplasirana tima idu direktno u polufinale, a timovi od trećeg do šestog mesta igraju dva meča četvrtfinala. Jedno od prva dva mesta u grupnoj fazi je i cilj Buluta i drugova, koji žele da skrate svoj put ka podijumu i odigraju meč manje.

Letonci se nameću kao veliki protivnik, odlično se kotiraju timovi Poljske i Rusije predvođeni dokazanim košarkašima koji su igrali i na evroligaškom nivou. Holanđani imaju tim sastavljen od najboljih igrača njihovog prvenstva i na velikim takmičenjima su znali itekako da iznenade, a podatak da su upravo oni "koštali" Amerikance dolaska u Tokio govori da su ekipa za respekt.

Kroz grupnu fazu će naš tim imati šansu da brusi formu, a s obirom da šest timova ide dalje nema bojazni da se naš tim neće boriti za medalje i da neće proći u nokaut fazu.

VAŽNI DATUMI I SATNICA:

24. jul: Kina – Srbija 5:00, Srbija – Holandija 8;25
25. jul: Poljska – Srbija 5:00, Srbija – Belgija 8:25
26. jul: Srbija – Japan 5:00, Letonija – Srbija 8:25
27. jul: Srbija – Rusija 11:00
27. jul: četvrtfinale 14:00, 15:20
28. jul: polufinale 10:30, 11:40
28. jul: meč za treće mesto 14:15,
28. jul: finale: 15:25

Sa najboljim ikada u timu, sa trojicom iz top 5 sa svetske rang liste i sa ogromnim iskustvom osvajanja zlata na najvećim takmičenjima, 3x3 tim Srbije juri istoriju.

Bili su prvi svetski šampioni u istoriji, sada čekamo da i sa OI donesu prvo zlato. Znamo da oni to mogu!