ŠAMPION

JANIS JE IMAO 19 KAD JE NAPISAO REČENICU KOJA ĆE OSTATI UPAMĆENA: Ispunio je obećanje, stigao je do trona na teži način!

Autor Nikola Lalović

Janis Adetokunbo je uspeo, održao je svoje obećanje i ušao među velikane!

Izvor: Profimedia

Kada su 2013. godine sa 15. pozicije na draftu Milvoki Baksi uzeli Janisa Adetokunba, mnogi su bili sumnjičavi. Mršavi visoki Nigerijac iz Grčke nikoga nije ubedio da može da bude veliki igrač. 

Posle dve sezone u ligi videlo se da je on svakako NBA igrač, ali jedno njegovo obećanje niko nije shvatao ozboljno. Na kraju sezone je na svom tviter nalogu napisao: 

"Neću napustiti Milovki dok ne napravimo šampionski tim!"

Sedam godina kasnije, Janis Ugo Adetokunbo je uspeo! Jasno je rekao da neće da ide u supertim, jasno je rekao da će sve uraditi na teži način i uradio je!

Trebalo mu je tri sezone da dođe do statusa zvezde u NBA. U prvoj godini postizao je prosečno 6,8 poena i uglavnom je sedeo na klupi. Već naredne godine brojke su skočile, pa je davao skoro duplo više poena, 12,7 po meču. 

A u sezoni 2015/16 došao je do 16,9 poena po meču i od tada je svake godine do sada imao više od 20 poena po utakmici u proseku! Dva puta je biran za MVP-a regularnog dela lige, ali mnogi su sumnjali da sa svojim problematičnim šutem može da odvede tim do titule. 

Pokazao je da može i to sa stilom, ubacivši 50 poena u poslednjoj utakmici NBA sezone! Dobio je nagradu za MVP-a finalne serije, a posle svega Šekil O'Nil se prvi javio da mu čestita.

"Čestitam Janise! Hvala ti što si ponovo doneo "siledžijsku" košarku stare škole na teren! Sada postoji samo jedan supermen i to si ti", napisao je Šek!

Sa 26 godina, postao je NBA šampion i Milvokiju je doneo titulu nakon tačno 50 godina čekanja. A sada je već jasno da će biti jedan od najvećih ikada, jer je sa 26 uspeo da bude NBA šampion, MVP finala, dvostruki MVP regularnog dela lige, najbolji defanzivac lige, pet puta Ol Star...

A tek je počeo.