TRAGEDIJA

I DALJE BOLI - GODINU DANA BEZ MAJKLA ODŽA: Dobri div je obožavao Srbiju i dominirao pod košem, ali srce nije izdržalo

Autor Nikola Lalović

Na današnji dan pre tačno godinu dana preminuo je nigerijski košarkaš Majkl Odžo.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nekadašnji centar Crvene zvezde i FMP-a Majkl Odžopreminuo je pre tačno godinu dana, 7. avgusta 2020. sa samo 27 godina. 

On je prvo bio zaražen virusom korona, a kada se oporavio i vratio individualnim treninzima desila se tragedija. Dok je trčao u teretani prvo mu je pozlilo, potom se srušio na stazu i prevezen je u Urgentni centar, ali srce nije izdržalo. Preminuo je od posledica srčanog udara. 

Nigerijski div je u Srbiju došao 2017. godine nakon pet sezona na Florida Stejtu i potpisao je ugovor sa FMP-om. Nakon odlične sezone u ekipi "panetera" prešao je u redove Crvene zvezde gde se zadržao dve godine, a u sezoni 2019/20 je prvi put u karijeri zaigrao u Evroligi. 

Sa crveno-belima je osvojio tri trofeja. Prvo je 2018. godine uzeo Superkup ABA lige, a potom 2019. godine ABA ligu i Superligu Srbije. 

Njegova smrt šokirala je celu košarkašku javnost, a prvi mečevi Evrolige, Evrokupa i ABA lige u sezoni 2020/21 su počeli minutom ćutanja u spomen na njega. 

Odžo je tokom boravka u beogradu bio ljubimac navijača, div od 216 centimetara i 147 kilograma koji je dominirao pod košem, ali je bio dodatno voljen zbog širokog osmeha i sjajnog karaktera. Kada je izbila pandemija virusa korona on je jedan od retkih stranaca koji se nisu vratili u svoje države već je ostao u Srbiji, a prema navodima njegove tadašnje devojke planirao je da i posle završetka karijere ostane u Srbiji.