Košarka

OVAKO JE SVE POČELO: JELENA, SONJA I ZLATO IZ 2007! Srbija je sa njima znala samo za pobede i titule! (FOTO)

Autor Mladen Šolak

Zajedno su pisale istoriju od juniorskih dana, pa do današnjeg oproštaja na Olimpijskim igrama. Kakvo je to putovanje bilo! Junakinje našeg sporta, hvala na svemu.

Izvor: MN Press

Ove subote, u Japanu je završena neverovatna era reprezentacije Srbije.

Naše najbolje košarkašice izgubile su u borbi za zlato u Tokiju, u poslednjoj utakmici Sonje Vasić u karijeri, a ujedno i na oproštaju Jelene Bruks od nacionalnog tima..

Pod vođstvom Marine Maljković i uz takođe iskusne Anu Dabović, Nevenu Jovanović i ostatak tima, Sonja i Jelena su u prethodnih deset godina podigle reprezentaciju na visine na koje niko nije ni pomišljao na početku tog puta.

Evropske šampionke iz Budimpešte 2015. i Valensije 2021, bronzane sa Olimpijskih igara u Riju 2016, zauvek će ostati upamćene kao heroine naše košarke i sporta u celini, što je danas poručila i njihova selektorka.

"Mnogo je važno da se ove devojke isprate na pravi način. Mislim da je zaista momenat da pričamo o njima, toliko je toga lepog bilo", rekla je Marina Maljković za RTS posle meča za bronzu.

Kad je i večito smirenoj selektorki na trenutak zadrhtao glas pred kamerama, svima je postalo jasno da imamo priliku da gledamo nešto što je zaista jedinstveno, kao što su i jedinstvene bile zlatne godine naše ženske "A" selekcije u prethodnom periodu.

A sve je počelo još kada su bile deca. Pogledajte:

Jelena Bruks (tada Milovanović) i Sonja Vasić (tada Petrović) zajedno su najavile veliku eru još u juniorskim danima, kada su osvojile evropsku titulu u konkurenciji juniorki u Novom Sadu 2007. godine. Deo tog tima bila je i Nevena Jovanović, a zanimljivo je da je Jelena tada bila MVP šampionata.

"Ovo je bez sumnje najlepši dan u mojoj karijeri. Presrećna sam zbog zlata, ali bez podrške saigračica ne bih uspela da budem proglašena za MVP-a prvenstva", izjavila je ona.

Pogodićete lako ko su bile naše najefikasnije igračice u ubedljivoj pobedi protiv Španije u finalu (72:48). Naravno, to su bile Sonja i Jelena, sa po 17 ubačenih poena.

Pobeđivale su od prvih zajedničkih dana, pa do poslednjih nastupa na kojem su bile jedna uz drugu. Ono što su uradile u međuvremenu je odavno istorija. I to zlatna!

Devojke, hvala vam na svemu!