OBAVEZE

NEMA ODMORA ZA MARININE LAVICE! Košarkašice čeka žreb za Evropsko prvenstvo - Srpkinje u prvom šeširu u kvalifikacijama

Autor Nemanja Stanojčić

Izabranice Marine Maljković već u novembru očekuju novi mečevi

Izvor: MN Press

Osvojile su Evropsko prvenstvo, igrale meč za bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju, a sada ih čekaj u nove obaveze.

Srpske košarkašice neće imati mnogo vremena za odmor, pošto ih očekuju mečevi u kvalifikacijama za Evrobasket koji se 2023. godine održava u Izraelu i Sloveniji.

Poznati su šeširi za žreb koji će se održati u petak 20. avgusta u Minhenu (11.00h), a Marinine lavice su u prvom šeširu sa selekcijama Španije, Francuske, Belgije i Turske. To ujedno znači i da sa te četiri selekcije sigurno ne mogu da se sastanu u grupnoj fazi, u prvim mečevima bez Sonje Vasić i Jelene Bruks.

U kvalifikacijama učestvuje 38 ekipa podeljenih u 10 grupa. Osam sa po četiri i dve sa po tri tima, uz osgiurano učešće domaćina takmičenja Izraela i Slovenije. Svaki tim će sa svakim igrati po dva meča, jedan kao domaćin, jedan kao gost, a dalje idu prvoplasirane ekipe iz svih grupa i četiri najbolja drugoplasirana tima. Prilikom određivanja najboljih drugoplasiranih ekipa se brišu rezultati sa poslednjeplasiranim timovima u grupama gde su po četiri selekcije.

Takođe, ako se domaćini nađu među 14 timova koji idu dalje, prolaz će obezbediti sledeća najbolji drugoplasirani timovi. Kvalifikacije će se igrati u tri "prozora". Prvi počinje već u novembru ove godine (od 11. do 14. novembra). Drugi je od 24. do 27. novembra 2022. godine, a treći od 24. do 27 februara 2023. godine.

ŠEŠIR 1: Španija, Francuska, Belgija, SRBIJA, Turska.
ŠEŠIR 2: Belorusija, Rusija, Italija, Grčka, Švedska.
ŠEŠIR 3: Crna Gora, Velika Britanija, Češka, Slovačka, Letonija.
ŠEŠIR 4: Slovenija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Hrvatska.
ŠEŠIR 5: Litvanija, Poljska, Nemačka, Bugarska, Rumunija.
ŠEŠIR 6: Holandija, Izrael, Portugalija, Luksemburg, Danska.
ŠEŠIR 7: Švajcarska, Irska, Austrija, Estonija.
ŠEŠIR 8: Finska, Island, Severna Makedonija, Albanija.