ČEKAJU SE IGRAČI

ZVEZDA I PARTIZAN DOVELI PO 7 POJAČANJA - I TO NIJE KRAJ: Radonjić i Obradović traže centra, a ova imena se spominju!

Autor Nemanja Stanojčić

Partizan i Crvena zvezda su započeli pripreme, ali još uvek nisu završili sklapanje tima za narednu sezonu

Izvor: MN Press

Pripreme su zvanično počele. I Crvena zvezda i Partizan žele regionalnu titulu i što bolje rezultate u Evropi ove sezone.

Obe ekipe su skoro kompletne, ali ne u potpunosti. Očekuje se još pojačanja u oba tabora. Pre svega na centarskim pozicijama.

Ovako trenutno stoje stvari, ali je jasno da će biti još nekih promena u spektakularnoj sezoni koja je pred nama. ABA liga odavno nije bila jača, ne samo kada su dvan najveća srpska kluba u pitanju već i ostali. Jake timove prave i Budućnost, Cedevita Olimpija, Mornar. Biće ekstremno zanimljivo na parketima širom regiona.

PARTIZAN

Najveće pojačanje Partizana je definitivno Željko Obradović. Njegov povratak na klupu crno-belih je "bomba" veća od svih potencijalnih pojačanja koje mogu da dovedu.

Posle trofejnog stručnjaka su u klub, za sada, stigla sedmorica igrača. Aleksa Avramović (Estudijantes), Zek Ledej (Armani), Rodions Kuruks (Milvoki), Dalas Mur (Gvangdžou), Alen Smailagić (Golden Stejt), Kevin Panter (Armani) i Jam Madar (Hapoel Tel Aviv).

Izvor: MN Press

"Jedinica i petica. To su goruće pozicije", rekao je Savić pre nego što je Madar potpisao za Partizan i tako ostavio samo još jednu enigmu pred sportskim sektorom.

"Još fali igrača, nadam se da ćemo što pre završiti kompletiranje tima. Ideja je bila da promenimo dosta igrača po završetku prošle sezone. Željkovim dolaskom je ideja bila da napravimo ekipu od 12 srpskih košarkaša, ali je to bilo nemoguće. Posle razgovora sa nekim igračima vidiš da postoji odbojnost od dolaska u Srbiju. Da li je to zbog očekivanja, pritiska na relaciji 'Zvezda-Partizan', ne znamo još", rekao je nedavno sportski direktor crno-belih Zoran Savić za klupsku televiziju.

CRVENA ZVEZDA

Miljenik navijača Dejan Radonjić je stigao sredinom prošle sezone i sa timom koji nije selektirao je uspeo da osvoji "triplu krunu" i obezbedi učešće u Evroligi. Sada je crnogorski stručnjak birao tim po svom ukusu.

Otišli su igrači poput Korija Voldena, Džordana Lojda, Lendrija Noka, ali su dovedena i vrlo zanimljiva pojačanja. Došli su Nikola Kalinić, Eron Vajt,Nikola Ivanović, Nejt Volters, Luka Mitrović, Ostin Holins i Stefan Lazarević, a kao i kod Partizana ostala je da se popuni jedna pozicija.

Izvor: MN Press

"Ekipa je obavila neophodne testove, ovi uvodni dani sprovode se prema ranije utvrđenom planu. Očekuje nas naporan rad na pripremama kroz koji želimo da postignemo zadovoljavajući nivo i da budemo spremni za start sezone. Ivanović i Holins stižu u narednim danima, Volters je dobio dozvolu i dolazi krajem meseca. Tražimo igrača na poziciji pet i time bi tim za takmičarsku sezonu bio definitivno kompletan", poručio je Dejan Radonjić.

OBA TIMA TRAŽE CENTRA

Na prvu loptu se vidi glavni nedostatak u oba tima - pozicija centra.

U Partizanu su otkrili da postoji problem sa Vilijemom Mozlijem i da on gotovo izvesno neće biti deo ekipe za narednu sezonu. Od igrača na toj poziciji su tu dvojica mladih igrača Alen Smailagić (208cm, 98kg) i Dušan Miletić (212cm, 88kg), tako da je jasno da je potreban neko iskusniji. Uz to, treba napomenuti i da je Smailagić krilni centar koji može da pokrije centarsku poziciju.

Izvor: MN Press

Bilo je dosta spekulacija oko "petice", navodno su želje bili Ekpe Judo i Muhamed Žaite i Ed Dejvis, prva dvojica su na kraju završila u Virtusu iz Bolonje.

Kada je Zvezda u pitanju, jedini pravi centar je Ognjen Kuzmić. U igri sa nižim petorkama bi tu poziciju mogli u teoriji da pokriju Kalinić (203cm, 105kg), Vajt (206cm, 104kg) i Mitrović (206, 107kg), ali je sigurno da Radonjić neće rizikovati i da će uskoro stići centar.

Među glasinama se najviše spominju dva imena Greg Monro i Vili Rid. Monro ima veliko iskustvo igranja u NBA ligi, a sa Radonjićem je radio u Bajernu u sezoni 2019/20. Vilija Rida su crveno-beli upoznali u podgoričkoj Budućnosti. Pružao je veoma dobre partije prošle sezone, posebno u duelima sa srpskim timom.

Izvor: MN Press

Doduše, ne treba isključiti mogućnost da obe ekipe dovedu i još neko pojačanje, pre svega na bekovskim pozicijama, dok su dopune u toku sezone već stvar na koju smo navikli od "večitih".

SASTAVI

Ovako, trenutno, izgledaju sastavi timova:

PARTIZAN:

Plejmejkeri: Dalas Mur, Aleksa Avramović, Jam Madar
Bekovi: Kevin Panter, Markus Pejdž, Uroš Trifunović, Đorđije Jovanović, Luka Tarlać
Krila: Rodions Kuruks, Rade Zagorac, Nemanja Dangubić, Nikola Radovanović
Krilni centri: Zek Ledej, Alen Smailagić, Aleksa Stepanović
Centri: Vil Mozli

Izvor: MN Press

ZVEZDA:

Plejmejkeri: Nejt Volters, Nikola Ivanović, Aleksa Uskoković
Bekovi: Ostin Holins, Ognjen Dobrić, Stefan Lazarević
Krila: Branko Lazić, Marko Simonović, Dejan Davidovac
Krilni centri: Nikola Kalinić, Eron Vajt, Luka Mitrović
Centri: Ognjen Kuzmić

Nova sezona počinje 24. septembra. Zvezda dočekuje Split, a Partizan gostuje Zadru. Videćemo u kakvom sastavu će "večiti" dočekati prve mečeve.