O POVRATKU

SVE SE PROMENILO, VIDITE SAMO TE MOBILNE TELEFONE: Željko Obradović pozvao mlade da se vakcinišu - Kako ne shvataju?

Autor Milutin Vujičić

Željko Obradović se vratio na klupu Partizana, a košarka se od 1992. godine drastično promenila.

Izvor: MN Press

Najbolji evropski trener Željko Obradović vratio se ovog leta u Partizan i sa osam odličnih pojačanja želi velike stvari u novoj sezoni, a već na pripremama može da se nasluti njegov trenerski pečat.

Partizan je u utorak uveče ostvario treću pobedu na pripremama, protiv Radničkog iz Kragujevca, dok je do sada jedini poraz doživeo od Cibone u Opatiji. Upravo posle tog kiksa govorio je za "Jutarnji" i osvrnuo se na to koliko se sve promenilo od njegovih početaka u trenerskom poslu - od pre skoro 30 godina.

"Promenilo se sve, uzmite za primer samo te mobilne telefone", kazao je Željko Obradović za hrvatski list.

"Mladi ljudi imaju sada neke druge izazove, neke druge stvari su za njih važne. Njima ne smemo da oduzmemo njihovo pravo da žive mladost na način na koji oni misle da bi trebalo. Mi treba da pokušamo da im damo savet. Nama su smetali, setite se, naši stari, danas neko nas gleda na taj način. Pokušavam sve to da razumem, pomaže mi u tome što mi je sin tih godina, pa su mi kroz njega neke stvari jasnije", dodao je slavni trener.

Iako to nekada tako ne izgleda, Obradović za sve ima strpljenje i želi od njih da napravi sjajne košarkaše, dok je na njima da li će slušati njegove savete i potpuno se posvetiti poslu.

"Tolerancija mora da postoji. Prioritet im mora biti košarka, ali oni imaju dovoljno vremena da uživaju i neke druge stvari, jer jedan je život, treba uživati u njemu", poručio je Obradović.

Izvor: MN Press

 Zašto se vratio u Partizan, pitaju ga mnogi?

"Partizan je za mene nešto posebno, to je klub koji obožavam i od toga treba početi. S druge strane tražio sam neku novu motivaciju. Živeo sam 28 godina u inostranstvu, pa je neki okidač bilo i to što sam želeo da više vremena provodim s ljudima s kojima sam mogao da se družim samo tokom godišnjeg odmora. Iza nas je sezona u kojoj je korona bila ključna, nije se moglo puno putovati i nadam se da je ta pošast iza nas. Da će se stvari vratiti u normalu", kazao je Obradović i potom se ponovo obratio mladim ljudima.

"Mnogi ljudi, ne znam iz kojeg razloga, ne shvataju kako je vakcinacija potrebna i najvažnija, posebno ta mlada generacija, pa koristim i ovu priliku da apelujem na ljude da se vakcinišu".

Obradović se prisetio i da je jedno leto proveo u Detroitu, ali da nije došlo do dogovora oko odlaska u NBA ligu, pa sada poručuje da je to definitivno iza njega. Ipak, imponuje mu kada vidi da drugi treneri, poput Breda Stivensa, kopiraju njegove akcije...

Izvor: MN Press

"Imao sam blisku rodbinu u Čikagu i oni su mi osamdesetih slali NTSC kasete s NBA utakmicama. Bio je to drugi sport - Medžik, Bird, Džordan... Ma nestvarno. Protok informacija bio je tada nemoguć, pa kad bi neki trener otišao u SAD, vrativši se bio je odmah u prednosti ispred ostalih, jer je bio na izvoru. Danas je drugačije, svako s jednim klikom može da vidi baš sve. Recimo, utakmicu Cibone i Partizana iz Opatije, ili ne znam, evo Šaras Jasekivičius igra nešto s Barselonom sada u Španiji a ja to mogu da vidim", rekao je Obradović i zaključio:

"Što hoću da kažem? Ko je nešto od nekoga uzeo, je li neko nešto od nekoga uzeo, posve je nevažno. Važno je da razumeš, a o tome su govorili i Aco Petrović i Jurica Golemac na seminaru. I da uzmeš jednu, dve stvari od nekog trenera i ako to možeš da primeniš na svoj tim - napravio si super posao. Svi mi uzimamo jedni od drugih, i tako je to godinama. Uzmite samo onaj detalj iz akcije koju sam pokazao na predavanju. Tu su akciju igrali Krešo Ćosić i Dragan Kićanović pre gotovo pola veka".