U čast porodice

ISPOD OVOG GRBA ĆE POČIVATI DUDA IVKOVIĆ - EVO ŠTA ZNAČI! U centru je spomenika i ima simboliku koju mnogi ne znaju

Autor Petar Latinović

Dušan Duda Ivković jednom prilikom je detaljno opisao i objasnio značenje grba koji se nalazi na porodičnoj grobnici koju je podigao na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: Youtube/Golubarske priče i legende golubarstva/screenshot

Jedan od najvećih košarkaški trenera svih vremena Dušan Duda Ivković, koji je nedavno preminuo u Beogradu, biće sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju u utorak 21. septembra.

Komemoracija će biti održana u ponedeljak u Narodnoj skupštini, a dan kasnije slavni trener počivaće na mestu gde su mu sahranjeni roditelji, brat i sestra.

"Ja sam kao najmlađi sin uspeo da imamo porodičnu grobnicu. Nigde, kao što vidite, ne piše ko je to podigao. Smatram da je skromnost vrlina", rekao je Duda u jednoj emisiji, ne želeći da ističe sebe i svoju brigu prema pokojnim članovima najbliže porodice.

Na samom spomeniku se nalazi i nešto što podseća na svojevrsni grb a njegovu simboliku otkrio je tada sam Duda Ivković.

"Tu je košarka koja nam je obeležila čitav život, levo i desno smo nas dvojica kao braća a dole umesto mreže su saće i jedna pčela, kao simbol najorganizovanijeg društva. Tako bih ja želeo da bude organizovano i naše društvo. Moj otac je bio doktor nauka i pčelar i naša porodica je zahvaljujući pčeli i medu preživela. Eto otuda ta simbolika. To bi možda mogao da bude i neki naš porodični grb a nadam se da tu ima i doza romantike i da moja mama Branka neće imati zamerke", rekao je jednom prilikom Duda Ivković.

Podsetimo, Ivković je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa u svojoj 78. godini. 

Ono što je zanimljivo, a što možda neki ne znaju, je činjenica da je slavni trener bio u srodstvu sa Nikolom Teslom. Ivković je sa velikim osećajem za meru ipak težio da to ne ističe. 

"Mislim da je neprimerno pominjati jednog tako velikog naučnika i vezivati ga za porodično stablo, iako je sve što je rečeno istina", rekao je skromno Ivković tom prilikom. 

On je po ženskoj liniji rod sa Teslom, pošto je njegova baka rođena sestra Tesline majke

"Moja baka Olga Mandić i Đuka, majka Nikole Tesle, jesu sestre. Jako sam ponosan na svoje porodično stablo, ali mi je pomalo neprijatno da pričam o tome, reći će neko da svojatam takvu ličnost", rekao je tada Ivković. 

Slavni trener je u dvorištu svoje kuće u Beogradu podigao i bistu Nikole Tesle.

(MONDO)