PITANJA

7 PITANJA ZA ŽELJKA OBRADOVIĆA NA STARTU: Partizan kreće u sezonu - lideri se znaju, ali postoji nekoliko dilema!

Autor Nemanja Stanojčić

Željko Obradović i Partizan kreću u novu sezonu u ABA ligi. Ovo su neki od najvećih izazova sa kojima će se najtrofejniji trener suočiti!

Izvor: MNPress

Partizan je spreman za takmičarski početak nove ere - pod vođstvom povratnika u klub, najtrofejnijeg trenera Evrope Željka Obradovića. Spektakl koji su navijači crno-belih euforično iščekivali čitavog leta može da počne!

Dan uoči utakmice, crno-beli su ozvaničili i poslednju promenu u sastavu, potpisavši ugovor sa prošlosezonskim igračem Dinamika, Slovencem Gregorom Glasom.

Ovo su igrači koje je Partizan registrovao za prvi meč ABA lige:

Legendarni "Žoc" je očekivano napravio temeljne promene, rastao se sa većim delom tima koji je prošle sezone imao loše rezultate i napravio zaokret. U Humsku su stigli - Kevin Panter, Aleksa Avramović, Zek Ledej, Rodions Kuruks, Jam Madar, Dalas Mur, Alen Smailagić, Balša Koprivica i Gregor Glas.

Pre nego što prvi put istrče na teren u crno-belom dresu, ovo su neka od pitanja koja stoje pred Obradovićem i njegovim timom.

AVRAMOVIĆ ILI MADAR?

Aleksa Avramović
Izvor: MN Press

Prvo i trenutno glavno pitanje tiče se organizatora igre Partizana u novoj sezoni. Hoće li to na startu sezone biti Aleksa Avramović ili Jam Madar?

Obradović je u toku priprema koristio Avramovića na poziciji "jedan", govorio o njemu kao plejmejkeru, i pretpostavka je da bi na startu mogao da bude opcija ispred Madara zbog iskustva. Ipak ima za sobom godine u ACB ligi, dok je izraelski plej igrao u domovini i pred njim je svakako više adaptacije, iako je u toku priprema pokazao i napadački i defanzivni potencijal i sigurno će biti uzbudljivo pratiti njegov razvoj pod Obradovićem.

Tu je i Dalas Mur, mada deluje da bi u ovom trenutku plejmejkera Partizana ipak trebalo tražiti između Avramovića i Madara, koji su u nekim momentima bili i zajedno na terenu.

PANTEROVA NAJVEĆA ULOGA U KARIJERI

Kevin Panter
Izvor: MN Press

Glavni igrač i jedan od dvojice nosilaca igre crno-belih ove sezone apsolutno će biti Kevin Panter. Prvo Željkovo pojačanje.

Od njega se očekuje da bude lider ekipe, pre svega u poenterskom smislu. Pokazao je sjajne napadačke sposobnosti u svojim ranijim timovima, Virtusu, AEK-u, Zvezdi (ne i u Olimpijakosu, gde nije dobio šansu), a onda je u Olimpiji iz Milana podigao svoju igru na viši nivo i dogurao do Fajnal fora Evrolige.

Ne beži od odgovornosti, a videlo se to i na meču sa Efesom, prvakom Evrope. Tada je u završnici rešio dva verovatno i ključna napada i doneo trijumf svom timu na oproštaju Novice Veličkovića.

Jedina dilema (ako se tako može nazvati) u vezi sa Panterom mogla bi da bude da li će izneti težinu ogromnih očekivanja, koja su ga dočekala čim je Partizan objavio da ga je doveo.

VREME DA ZAGORAC BUDE "ONAJ STARI"

Rade Zagorac
Izvor: MN Press

Predao je Novica Veličković kapitensku traku Radetu Zagorcu, krilnom igraču koji je 2018. godine stigao u Partizan i od kojeg se očekuje da posle sezone uspona i padova stabilizuje formu i pokaže svoje nesporno znanje i podseti na sve što zna.

Povrh toga, dobio je i lidersku ulogu, za koju je dugo pripreman.

"Novica me je tri godine pripremao za ovu ulogu. Ne bežim od odgovornosti, verujem da je moja igra prošle sezone trebalo da bude na višem nivou. Ipak, deluje mi da su delići tog mozaika počeli da se slažu i nadamo se najboljem", rekao je Zagorac u nedavnom intervjuu za "Mondo".

Uz Zagorca je tu i Nemanja Dangubić kome će primarni zadatak svakako biti igra u odbrani. Bio je jedan od "specijalaca" Obradovića za defanzivu i tokom priprema i zadatak će mu svakako biti da radi ono što najbolje zna - da "uštopuje" protivničke lidere, kao i da koristi šanse koje mu Obradović pruži u napadu - pre svega u prodorima i u šutu za tri poena.

LEDEJ SPREMAN DA VODI, KURUKS SE ČEKA

Rodions Kuruks
Izvor: MN Press

Gledajući striktno pozicije Zek Ledej (202 cm) je zvanično centar, ali je i u Olimpiji i kod Željka igrao krilnog centra. Bez obzira na "papir" i poziciju, i bez obzira na to što je Panter zvučnije dočekan, visoki Teksašanin bi mogao da se veoma brzo nametne kao vođa na obe strane terena.

Njegova igra u reketu, evroligaško iskustvo i sjajno shvatanje košarke veoma brzo će "kupiti" navijače i pokazati im koliko je njegov dolazak bio velika stvar za klub. Uostalom, i kolumnista MONDA Edin Avdić vidi ga kao potencijalnog MVP-a ABA lige.

"Ne mislim da je igranje za Obradovića korak unazad. Želim da pobeđujem i trudim se da učim što više od legendarnog trenera", rekao je Ledej.

Na nižoj krilnoj poziciji je i Rodions Kuruks koji će zbog pozitivnog testa na koronu morati malo da sačeka sa takmičarskim debijem. Letonac je stigao iz Milvokija, krasi ga dobar šut za tri poena, ali su i pripreme pokazale da će mu biti potrebno dodatno vreme za adaptaciju.

Upravo mu je šut bio jedna od većih brojki tokom pripremnih utakmica, pa ga je Obradović više koristio u odbrani. U neizvesnom meču sa Panatinaikosom je Željko pravio izmene u rukometnom stilu, pa je tako za napad uvodio Pantera i Madara, a za odbranu Kuruksa i Dangubića.

VREME JE ZA ALENA SMAILAGIĆA

Alen Smailagić
Izvor: MN Press

Slično kao i kod Ledeja, po pozicijama je Alen Smailagić krilni centar, ali je sa 208 cenimetara visine kod Obradovića pokrivao više pozicija i pružio neke veoma dobre partije na poziciji petice. 

Jedna od najboljih je bila protiv Monaka, novog evroligaša u meču od tri produžetka (120:114).

"Smailagić mi je najjači utisak. Igra tako da svi uživamo. Pokazao je neverovatnu energiju", rekao je trener francuskog kluba Zvezdan Mitrović tada.

I zaista, plesao je Alen po terenu i ako bude u stanju da tako igra u kontinuitetu, Grobari će bez dileme dobiti novog ljubimca jako brzo.

Pogledajte!

Alen Smailagić
Izvor: Youtube/Real SPGHighlights

Na toj poziciji su još Balša Koprivica i Dušan Miletić. Balša, sin legende kluba Slaviše Koprivice, je došao iz Amerike kao potencijal i nije dobio preveliku minutažu na pripremama. Jasno je da Obradović ne žuri nigde sa njim.

Miletić je prethodne dve sezone proveo na pozajmici u Borcu iz Čačka i dobio je priliku u prvom timu Partizana. Željko ga je naknadno dodao na spisak registrovanih za regionalni šampionat, tako da će moći da se bori za mesto u timu.

JOŠ SE TRAŽI CENTAR

Dušan Miletić i Željko Obradović
Izvor: MN Press

Crno-beli su uoči starta sezone otvoreno govorili šta im još fali da kompletiraju tim. Jasno je da je potreban neko sa većim iskustvom na poziciji "pet", kako zbog ABA lige, tako i zbog Evrokupa, jer oba takmičenja vode ka Partizanovom cilju - plasmanu u Evrligu.

"Tražimo još jednog visokog igrača da kompletiramo roster", potvrdio je sportski direktor kluba Zoran Savić.

Spekulisalo se o mnogim imenima, među poslednjima o Matijasu Lesoru, ali još nije rešeno pitanje pod košem.

ROTACIJE I NIŽA PETORKA

Zek Ledej i Željko Obradović
Izvor: MN Press

Biće posebno zanimljivo pratiti rotaciju Obradovićevog tima i igru sa nižom petorkom.

Tokom predsezone trofejni stručnjak je očekivano "mešao karte". Tako je recimo meč sa Radničkim prelomio kada je uveo nižu petorku u kojoj su bili Madar, Avramović, Glas, Dangubić i Zagorac koji je igrao centra. Treba dodati i da u tom duelu nisu igrali Panter, Kuruks i Ledej.

Protiv Panatinaikosa su počeli Madar, Panter, Kuruks, Ledej i Miletić, a tokom meča je Zek igrao centra, Zagorac "četvorku".

Jedna od prednosti je i to što Smailagićposeduje i šut za tri poena, a demonstrirao je i zavidnu tehniku u reketu, pa kada je na poziciji pet može da izvuče protivničke centre iz reketa. A, sve to su bile samo neke od stvari koje je Željko ispitivao tokom priprema.

Sada je vreme za ono pravo, za takmičarske mečeve, sa njima će i stići razrešenje svih dilema. Sigurno je da će biti jako uzbudljivo pratiti Obradovićev Partizan.

Poslušajte MONDO podkast Šesta lična, u kojem je naravno bilo reči i o Partizanovom rosteru za novu sezonu: