DIRLJIVO

NOVI SVETSKI ŠAMPION JE PRAVOSLAVAC! Ukrajincu je jedan sveštenik promenio život, zato se u ringu obavezno prekrsti

Autor Nemanja Stanojčić

Aleksandar Usik je imao zanimljivu životnu priču.

Izvor: Profimedia

Prava senzacija viđena je u Londonu. Pred oko 70.000 ljudi je Aleksandar Usik (34) postao novi prvak sveta u teškoj kategoriji.

Na stadionu Totenhema je savladao domaćeg borca Entonija Džošuu (31). Sudije su bile jednoglasne, pa tako britanac nije uspeo da odbrani titule u četiri verzije (WBA, IBF, WBO i IBO).

Ukrajinac je rođen 17. januara 1987. godine, a taj podatak je interesantan zbog činjenice da je na taj dan rođen jedan od najboljih boksera svih vremena - Muhamed Ali. To je možda bio i dobar znak da će Usik postati bokser.

Međutim, nije sve izgledalo tako lako za Usika. On je kao klinac bio u bolnici i život mu je promenio jedan sveštenik. Zbog toga se kao pravoslavac i dan danas krsti kada je u ringu.

"Kada sam bio u bolnici kao dete pojavio se sveštenik. Dao nam je bombone, a deca su trčala oko njega. Nisu bila svesna da je taj visoki čovek sa crnom bradom i krstom oko vrata došao da spasi naše grešne duše. Seo sam pored njega i pitao ga gde je Bog, gde živi, kako može da nas vidi i čuje. Odgovorio mi je da sam još uvek mali i pitao me zbog čega sam tako zaintereesovan za Boga", otkrio je Usik zanimljive detalje u jednom intervjuu.

Objasnio je i šta se potom dogodilo.

"Rekao sam svešteniku da imam osećaj da ću Boga videti uskoro, jer sam čuo razgovor moje majke sa lekarima koji su mi rekli da sam veoma bolestan. Tada mi je sveštenik rekao da ne odlučuju doktori o tome, već da se samo Bog pita o tome da li ću živeti ili ne. Od tog momenta sam odlučio da pratim našeg spasitelja Isusa Hrista. Ne prati on mene, već ja idem za njim. Svakog dana sam mu zahvalan što mi je dao novi dan života", ispričao je Usik.

Aleksandar je prvo krenuo sa fudbalom, trenirao je u redovima ukrajinskog drugoligaša Tavrije, ali je 2002. godine odlučio da se prebaci na boks. Mučio se dosta na početku karijere, imao je neke teške poraze, da bi na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine stigao do zlata u teškoj kategoriji.

Iz amaterskog boksa se povukao sa skorom 335-15, a onda je potpisao ugovor sa braćom Kličko. Vladimir i Vitalij su postali njegovi promoteri i sa njima je ušao u profesionalne vode.

Kao profesionalac je nepobediv, imao je 19 borbi i slavio je 19 puta. Koliko je verovao u pobedu protiv Džošue govori i to da je više razmišljao o porodici i deci, odnosno sinu Kirilu (12), Mihailu (8) i ćerki Jelisaveti (6).

"Ne razmišljam mnogo o Džošui i njegovoj taktici. Više me brine kako je mom sinu u školi pošto je tek krenuo u prvi razred", rekao je Usik pre borbe.

Sada, posle pobede u Londonu, može ponvo da se posveti supruzi Katarini i porodici.