Poslednji pozdrav.

EKSKLUZIVNO: ZABORAVILI SMO BOBANA, A MOGAO JE SVE! Legenda u šoku zbog smrti heroja Partizana: Samo da je došao kasnije

Autor Nikola Lalović

Veliko prijateljstvo i jedan potez koji se ne zaboravlja - to veže Petera Vilfana i Bobana Petrovića.

Izvor: MN Press

Strašna vest došlanje iz Južne Afrike, preminuo je jedan od najunikatnijih košarkaša u istoriji Partizana i legenda jugoslovenske košarke Boban Petrović. 

Njegovi potezi ostali su upamćeni decenijama među navijačima Partizana, a ono što nikada neće biti zaboravljeno je njegovo kultno dodavanje sa Peterom Vilfanom na meču polufinala plejofa između Olimpije i Partizana. Legendarni Vilfan je za MONDO pričao o uspomeni na svog velikog prijatelja.

"Meni je ovo katastrofa, zadnjih godinu dve gubim prijatelje stalno i u Sloveniji.. Strašno mi je žao njegove familije i njegove supruge Silvane, dece...", prisetio se Vilfan za MONDO. 

Vest o smrti svog velikog prijatelja dobio je od još jedne crno-bele legende, nekadašnjeg centra Partizana Miška Marića. Ono što se nije znalo je da je ovo Petroviću bila druga saobraćajna nesreća!

"Miško Marić mi je prvi javio. Odmah sam pozvao ćerku da mi proveri na internetu... Znam da je već imao jednu saobraćajku u Južnoj Africi ali tad se izvukao. Sad nažalost nije", sa tugom u glasu priča Peter Vilfan za MONDO. 

I pre nego što su postali poznati košarkaši i pre nego što su napravili impresivne karijere dva buduća košarkaška džina postali su prijatelji za ceo život.

"Jeste, tačno tako što ste rekli, mi smo dugo godina bili prijatelji i pre nego što smo napravili karijere... Gledajte ja i Boban, mi smo u mlađim selekcijama počeli zajedno i postali smo prijatelji, Igrali smo zajedno u Olimpiji, živeli smo zajedno, bili zajedno na odmoru, družili se stalno i putovali", dodao je Vilfan. 

On je upoznao Petrovića dok su još bili daleko od seniorske košarke, a putevi će im se ukrstiti nekoliko puta. Igrali su zajedno na Eurobasketu 1981. godine i na Mundobasketu godinu dana kasnije za Jugoslaviju, ali i za Olimpiju od 1987. do 1989. godine. 

"Mi smo se u onim mlađim selekcijama Jugoslavije na pripremama upoznali vrlo rano. To su bile selekcije u kojima su dolazili mladi igrači iz cele Jugoslavije, a tek posle smo mi počeli da igramo profesionalno i postali poznati i jedan i drugi. U Ljubljani smo zajedno igrali i stalno smo se čuli. U zadnje vreme malo manje jer je on bio u Južnoj Africi, ali bismo se videli kada bi on bio u Beogradu", prisetio se Vilfan. 

On se svog prijatelja i legenda Partizana pre svega seća kao jednog čoveka širokog srca i divne osobe, a tek onda kao vrhunskog košarkaša.

"Uglavnom hoću da kažem ovo to je jedan stvarno divan i veliki čovek! Nisam ga nikad video ljutog, uvek je bio tu za svakoga", dodao je Vilfan u izjavi za MONDO. 

Sada, nekoliko decenija nakon što je Boban Petrović napustio parket i košarku, pomalo je ostao zaboravljen. Ipak, on nikada nije hteo da bude u centru pažnje. 

"Nekako je sada zaboravljen, ali on nikad sebe nije stavljao u prvi plan, uvek je bio u senci drugih igrača, a igrao je vrhunski", priseća se Vilfan. 

Igrač velikih kvaliteta, koji je mogao da igra gotovo svaku poziciju, rođen je u "pogrešno vreme". I tih sedamdesetih i osamdesetih je uz Kiću i Praju bio legenda, ali da se pojavio kasnije - možda bi zaista bio NBA igrač!

"Boban je bio igrač koji je možda bio prerano počeo igrati. I meni su to često rekli da sam se rodio 10 ili 20 godina kasnije da bih napravio veću karijeru. Mogao je da igra sve i spoljne pozicije, i centra, da šutira i da igra ispod koša.... Da je igrao u ovoj ili prošloj deceniji bio bi velika zvezda", završava svoje sećanje na velikog igrača i sjajnog čoveka Peter Vilfan u intervjuu za MONDO.