Pred derbi

ZVEZDA ČEKA BUDUĆNOST I IMA NJIHOVO NAJVEĆE ORUŽJE: Ivanović je sad crveno-beli, a prethodne sezone opominju!

Autor Nikola Lalović

Crvena zvezda je retko gubila od Budućnosti u "Pioniru", ali prethodne sezone daju razlog za brigu crveno-belima.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić/MNPress

Već u drugom kolu ovogodišnje ABA lige videćemo veliki derbi u kome će se sastati konkurentni za titulu Crvena zvezda i Budućnost.

U ABA ligi ova dva tima su sa godinama stvorila veliki rivalitet, a godinama je i jednima i drugima gostujući teren bio neosvojiva tvrđava. Crveno-beli su trenutno ukupno na pobedu više od Budućnosti u ABA ligi pošto vode sa 26:25, a od toga su čak 22 pobede upisali u Beogradu.

Budućnost je u Beogradu došla do samo pet pobeda, ali ono što može da zabrine navijače Zvezde je to kada su te pobede stigle.

1 TRIJUMF, DUGO ČEKANJE, PA SERIJA!

Izvor: MNPress

Prvu pobedu u Beogradu Budućnost je izvojevala u sezoni 2009/10 kada je tim iz Podgorice pobedio 88:77, a na čelu ekipe iz Podgorice tada je kao trener bio Dejan Radonjić.

Do druge pobede u Beogradu dugo se čekalo, a došla je u regularnom delu sezone 2017/18 kada je Nemanja Gordić bio ključ pobede.

Nakon četiri godine sa Radonjićem na klupi došla je prva utakmica bez njega sa ekipom Budućnosti i Gordić sa 17, te Kajl Gibson i Danilo Nikolić sa 13 poena bili su najbolji.

Ovo je bila najbolja Gordićeva sezona u karijeri i jedina šampionska godina Budućnosti u ABA ligi. Dok je mnogima ostao u sećanju meč u Morači gde je Matijas Lesor promašio ključni poen, podjednako bitan za titulu bio je prvi meč finalne serije u Beogradu.

Tu je Budućnost pobedila 80:76, a blistao je sadašnji plej crveno-belih Nikola Ivanović sa 20 poena, dok je Gordić ponovo bio sjajan sa 18.

To je bio početak serije pobeda Podgoričana. Pretprošle sezone takođe su se isti rivali u "Pioniru" sastali u drugom kolu i Budućnost je bila bolja. Pobedili su sa 89:81, a ponovo je crnogorski tim do pobede vodio Nikola Ivanović.

Imao je 16 poena i dirigovao je igrom svog tima, namestio je mnogo poena Hasanu Martinu koji je sa 17 poena bio najefikasniji, a raspoloženi su bili i Kobs sa 16 i Šehović sa 15 poena.

Prošle sezone, opet Zvezda nije uspela da pobedi Budućnost. U Morači je doživela težak poraz u druigom delu sezone 63:83, a u Beogradu je Budućnost bila bolja sa 67:65 u devetom kolu.

Ponovo isti heroj - Nikola Ivanović. Jednostavno za njega nije bilo rešenja, dao je 20 poena i tek je Kobs sa 11 bio drugi na listi strelaca kod Budućnosti.

SAD JE IVANOVIĆ NA DRUGOJ STRANI!

Izvor: MN Press

Po prvi put će sada Nikola Ivanović u dresu Crvene zvezde zaigrati protiv kluba u kom je ponikao i u kome je proveo veći deo karijere. Počeo je svoju karijeru u crveno-belom sjajno pošto je prvo bio MVP prvog kola ABA lige, a potom najefikasniji igrač Radonjićevog tima na otvaranju Evrolige.

Očigledno da će biti jedan od ključnih igrača ekipe u ovoj sezoni, a sada je za Zvezdu bitno i da ga nema na drugoj strani, jer je u svim pobedama Budućnosti od 2017. godine naovamo uspeo da bude sjajan i pokretač ekipe.

Istorija kaže da statistički crveno-beli ne moraju mnogo da brinu - imaju 22 pobede i samo pet poraza od Budućnosti na svom terenu.

Ali kada se pogleda bliže, vidi se da je u regularnoj sezoni u poslednja četiri meča Crvena zvezda dobila Budućnost samo jednom u "Pioniru".

Bilo je tesno i u prošlogodišnjem finalu ABA. Oba tima su sačuvala domaći teren, ali je Budućnosst u Morači pobedila sa jednim, pa sa četiri poena razlike, a u Beogradu je Radonjićev tim pobeđivao sa četiri, šest i sedam poena plusa.

Meč počinje od 21 čas i jedno je sigurno - čeka nas drama!