Košarka

ZBOG NJEGA SU PRESKOČILI DONČIĆA, ALI NE VERUJU MU DO KRAJA! Igrao je sjajno u NBA finalu, ali neće da mu daju sav novac

Autor Mladen Šolak

Iznenađenje u pregovorima vicešampiona NBA lige i nekadašnjeg "prvog pika"

Izvor: Profimedia

U leto 2018, na NBA draftu igrači su birani ovim redosledom:

1. Diandre Ejton (Finiks)
2. Marvin Begli (Sakramento)
3. Luka Dončić (Atlanta - trejdovan u Dalas)
4. Džaren Džekson (Memfis)
5. Trej Jang (Dalas - trejdovan u Atlantu)

Tri godine kasnije, sasvim je jasno ko je potpuno promašio, ko je najpametnije odabrao i ko je od ove petorice talenata odmah ekskplodirao u NBA ligi.

Prvi "pik", Diandre Ejton (23 godine, 211 centimetara), stigao je tog leta u ekipu srpskog stručnjaka Igora Kokoškova, razvijao se u senci svojih "klasića" Dončića i Janga, a minule sezone je sa Sansima napravio veliki uspeh, plasiravši se u veliko finale.

Kada se činilo da će momak sa Bahama sigurno imati puno poverenje Finiksa i da će dobiti maksimalni produžetak ruki ugovora na pet godina i 172,5 miliona dolara (što su dobili Jang, Dončić, Majkl Porter iz Denvera...), ipak nije izvesno da će se to i dogoditi.

Za dve nedelje isteći će poslednji rok za taj potpis, a trenutno su pregovori Ejtonovih agenata i kluba zastali, jer rukovodstvo Sansa ne smatra da snažni centar ima isti kvalitet kao grupa igrača koja je potpisala za navedenu sumu.

Ako ne potpiše ugovor, Ejton bi mogao da postane ograničeno slobodan "agent" sledećeg leta, što bi značilo da Sansi mogu da izjednače bilo koju ponudu koju dobije i da ga tako zadrže.

Međutim, poverenje koje u njega ima trener Monti Vilijams očigledno nije ono što osećaju svi u klubu prema nekadašnjem "prvom piku"
Ejton je u prošloj sezoni, svojoj trećoj u NBA ligi, prosečno postizao po 14,4 poena uz 10,5 skokova i 1,2 blokade.

U finalu je imao težak posao u borbi protiv Janisa Adektoumba i zadržao ga je na samo 53 odsto šuta iz igre, dok je u duelu protiv ostalih čuvara iz Finiksa MVP pogađao 70 odsto šuteva.